Віра Олександрович

«Чоловік зі зброєю заснув просто на набережній ставу» - Олег Сороковий (фото)

Основне

Рівно півроку минуло із того часу, як у Тернополі з’явилися правоохоронці «у чорному».

На патрульну поліцію усі покладали чимало надій. Чи виправдали їх правоохоронці, «Терен» спробував з’ясувати у розмові із заступником начальника патрульної поліції Тернополя Олегом Сороковим, більше читайте ТУТ.

«Довіра тернополян – наш головний успіх»

- Шість місяців. Це не так уже й багато. Чи можете назвати найбільші успіх і невдачу ваших підлеглих за цей час?

- Безперечно, успіхи є. Їх може побачити кожен тернополянин. Наприклад, за шість місяців ми у місті більш-менш навели порядок із дорожнім рухом, а також стихійним паркуванням. Успішною я вважаю і нашу діяльність щодо зменшення вуличної торгівлі.

Втім, найбільший «плюс», як на мене, у тому, що на лінію «102» щодоби тепер надходить близько 200 викликів. Колись було в середньому 40 таких дзвінків. Це означає, що довіра громадян до правоохоронців значно зросла. Люди часто допомогу шукають саме у патрульній поліції… Звісно, це – успіх.

крадене авто
крадене авто

авто_підроблені документи
авто_підроблені документи

- Розкажіть про найгучніше, на вашу думку, затримання, яке провели патрульні від середини березня…

- За гарячими слідами ми розкрили за півроку близько 150 злочинів. Цікавих випадків багато. Наприклад, на набережній ставу ми затримали громадянина із вогнепальною зброєю. Він був у такому стані наркотичного та алкогольного сп’яніння, що заснув просто на набережній. Пістолет для відстрілу гумових куль просто лежав збоку. Виникла підозра, що у чоловіка і вдома може бути зброя. Ми отримали дозвіл на обшук помешкання і виявили там… плантації конопель.

«Сімейні сварки фіксуємо зазвичай вечорами»

- Саме ваші підлеглі виїжджають на сімейні сварки. Якісь були, так би мовити, рекорди?

- Виклики на сімейні сварки надходять чи не найчастіше. Причому припадають переважно на вихідні. Такі факти ми фіксуємо зазвичай вечорами, і причиною їх є зайве випите спиртне. Наприклад, одного разу чоловік із дружиною так посварилися при підготовці до весілля сина, що це закінчилося бійкою. Відтак мама молодого мала йти на свято із синцем під оком…

Втім, жінка заяву писати відмовилася. Пояснила, що викликала поліцейських, аби заспокоїти і налякати дебошира… На щастя, врегулювати конфлікт патрульним вдалося.

- Але ж втручання у сімейні «розбірки» - це доволі складний момент у роботі ваших підлеглих…

- Із поліцейськими постійно працює психолог. Звісно ж, це потрібно. Адже ми як правоохоронці переважно маємо справу із тією категорією громадян, яку благополучною не назвеш. Подяку отримуємо далеко не завжди. Така наша робота. Зрештою, нас на це налаштовували. Позитив ми отримуємо від того, що добре виконуємо свою роботу.

«Зараз у базі – близько 400 велосипедів»

- Тернопіль чи не перше місто в Україні, де створили велобазу…

- Із настанням теплої пори року тернополяни почали більше користуватися велосипедами, а відтак – зросла кількість крадіжок двоколісних. Саме тоді і виникла ідея створення велобази – першої у своєму роді. База даних велосипедів дозволяє швидше реагувати на крадіжки і, відповідно, знаходити украдене. Окрім того, йдеться і про превенцію злочинів. Адже злодій тепер знає, що велосипед йому тепер буде важче продати, адже його дані обліковані.

Зараз у базі – близько 400 велосипедів. Іноді наші працівники самі підходять до людей і пропонують їм занести інформацію про велосипед у базу. Але чимало тернополян зробили це вже із власної ініціативи. Адже нам потрібні лише анкетні дані власника, фото і номер двоколісного. У нових моделях його наносять виробники. Наприклад, нещодавно патрульні затримали хлопця, який їхав на велосипеді, який дещо відрізнявся кольором від розшукуваного, але був дуже схожим. Виявилося, що юнак тільки-но сьогодні придбав двоколісного у свого знайомого. Перевірка за базою показала, що ідентифікаційний номер відповідав тому, що належав вкраденому велосипеду.

Велосипед
Велосипед

- Скільки уже є двоколісних у поліції? Як і де працює ваш велопатруль?

- У нас є два наряди велопатруля. Працюють вони переважно на таких ділянках міста, де неможливо патрулювати на авто. Йдеться про парки, важкодоступні місцини. Оскільки наші працівники теж користуються двоколісними, то вони і краще розуміють проблеми велосипедистів…

«У нас працює окремий відділ моніторингу»

- Успіхи – це добре, але у бік патрульних лунає чимало критики. Їх часто звинувачують у недостатній поінформованості, обізнаності…

- До критики ми ставимося об’єктивно. Реформа йде по всій країні. І треба нагадати, що більшість патрульних, які зараз заступають на охорону громадського порядку і контролю за дорожнім рухом, менше року тому займалися зовсім іншим. Хтось був торговим агентом, інший – вихователем чи вчителем. Звісно, їм ще бракує досвіду і знань. Важко, але ми працюємо над цим, вчимося. Часто такі навчання відбуваються у вихідні. Проводимо тести, запрошуємо консультантів – суддів, адвокатів. Співпрацюємо із громадськими організаціями.

Сороковий
Сороковий

- Чи аналізуєте помилки підлеглих, аби пізніше такого не було?

- Кожен випадок ми оцінюємо індивідуально. Працюємо… Власне, після кожної робочої зміни – вранці і ввечері у нас відбуваються брифінги щодо виконаних завдань. Аналізуємо, що вдалося, а що – ні.

До слова, у нас працює окремий відділ моніторингу, який займається скаргами на поліцейських щодо якихось непрофесійних дій з їхнього боку. Кожен такий момент перевіряється. Згодом робимо висновки. Дехто з часом зрозумів, що він працювати у такому ритмі не зможе, але більшість – готова далі працювати для тернополян.

Фото зі сторінки патрульної поліції Тернополя у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео