«Зниження потенції – основна ознака пригнічення духу», - тернопільський сексопатолог Євген Таранніков

Troubled man

Сексуальні порушення – проблема серйозна, адже вони впливають не лише на інтимне життя чоловіка, а й на його стан, настрій та поведінку. В Тернополі молоді люди все частіше звертаються до фахівців з проблемами репродуктивного здоров’я.

Щоправда єдиної і чіткої класифікації сексуальних розладів не існує, немає, наразі, і точної статистики. Однак фахівці стверджують: сексуальні дисфункції існували завжди, не уникнути цієї проблеми і зараз.

- Відхилень у сексуальному здоровї чоловіків, в принципі, не так уже й багато. Частіше все ж таки трапляються розлади сексуальної функції, - розповідає лікар сексопатолог Євген Таранніков. - Якщо раніше молоді люди звертались до фахівців набагато менше, то зараз йдуть на контакт з лікарем щиро і сміливіше. Все тому, що раніше такі проблеми для молоді мали табу. Можливо, зараз вони просто більш відкриті.

Проблеми сексуального здоров’я молодшають з кожним роком, переконані лікарі:

- В першу чергу – це розлади потенції. Навіть чоловіки молодого віку мають зрушення фізіологічного або ж психологічного характеру, трапляються також розлади органічного походження, - додає Євген Володимирович.

Що таке «органічне»?

Якщо в роботі організму є певні відхилення від норми, вони провокують різного роду сексуальні розлади. Причиною цього можуть стати наслідки венеричних захворювань: грибків, вірусів, бактерій, які рано чи пізно викличуть запальний процес у статевих органах, а разом з тим – і в яєчках…  Також в чоловічому каналі можуть бути проблеми, які можуть піднятися вище і спричинити простатит:

- Коли простатит вже сформований (а це запальний процес простати – прим.), тоді виникають інші проблеми. А все тому, що простата не може в повному об’ємі виділяти чоловічі статеві гормони, які необхідні для повноцінного статевого життя чоловіка, - запевняє лікар. - Часто достатньо лише пролікувати простатит, знищити патогенну флору, яка сидить в організмі людини, і все нормалізується.

Існує також велика група психологічних відхилень Людина собі надумала щось, накрутила, або ж під час першого разу, не все «бажане» вдалося… Не вдалий сексуальний досвід та не виправдані очікування дають свій результат.

- Жінка відіграє значну роль у випадку психологічних порушень в чоловіка. Партнерка могла під час другого чи третього статевого акту в грубій формі поговорити зі своїм партнером і він вже зациклюється на чомусь одному, свідомо не йде на контакти. А якщо і йде, то його з того часу переслідує одна думка: «не вдасться… не вдасться, бо я такий…». І в нього, як правило, «це діло» не вдається. В такому разі треба працювати з цією людиною, як психотерапевт, - каже сексопатолог. - Тобто в цьому випадку людину треба просто розрадити. Безумовно, перед цим ще назначають обстеження, для того, щоб пересвідчитись, що там немає ніякої органіки і після лікування чи розмов все, зазвичай, стає на своє місце.

Фахівці стверджують, що не завжди пацієнти відкриваються до кінця, хоч останнім часом все більше і більше людей наважується прийти на прийом.

- Сором'язливість помалу зникає, бо людина знає, що їй потрібна допомога, а хто ж допоможе, як не лікар?

Ще одна група порушень  – це дисбаланс в організмі

- З певних причин в організмі чоловіка часом виробляється на один гормон менше, а його місце порожнім бути не може, його має зайняти другий гормон, або ж ряд других гормонів – це може проявлятися яку вигляді  розладів потенції, так і передчасною еякуляцією, і послабленою тягою мужчини до контактів, - пояснює пан Євген. – Чоловік, як наслідок, свідомо не йде на контакт, бо у нього зникає тяга. Нестача гормонів, ось що подразнює ту частину мозку, яка відповідає за тягу до контактів.

Мозок керує всім нашим організмом, а це – важливо. Якщо ж чоловік зіткнувся з подібним випадком, то достатньо буде зробити обстеження, дослідити гормональний фон в організмі, а тоді вже можна приступати до їх корекції, для того, щоб нормалізувати процес вироблення гормонів.

- На психологічному рівні жінка безумовно повинна максимально розрадити свого партнера, підтримати його. Якщо ж на чоловіка тиснути більше, то з цього добра не буде, - веде мову фахівець. - А коли жінка розумна, то вона тактовно, обережно заспокоїть його і скаже, що у них все добре. Тоді в чоловіка все нормалізується, і навіть більше, він буде прагнути покращити їх результати.

Пари неодноразово звертаються до фахівців, щоб одержати відповіді на свої запитання, покращити їхнє інтимне життя та уникнути побоювань.

- Чоловіки можуть соромитися своїх проблем, а жінки їх скеровують. Це ідеально, коли приходить пара, адже можна переговорити як з чоловіком, так і з жінкою, адаптувати їх до тих чи інших зрушень і вирішувати, як діяти далі. Все залежить від характеру і сили духу: одна група людей свідомо звертається до лікаря за порадою, а інша група розповідає про невдачі своїм друзям, це ж трапляється від безсилля. Але якщо прийняти вірне рішення, то лікар підкаже і допоможе.

Євген Володимирович працює в даній сфері ще з 1989 року. Як до лікаря сексопатолога, до нього за ці роки зверталося чимало пацієнтів з проблемами сексуального здоров’я. Та найважливіше – щоб отримати допомогу, треба захотіти її отримати. Адже «під лежачий камінь вода не тече»:

- Людина може роками носити в собі свою проблему. Були такі ситуації, коли понад десять років чоловіки живуть зі своїми страхами, і ніщо не може розрадити… бо чоловіку «не вдається». Прийшов, провели лікування і все стало на своє місце, і пацієнт ходить задоволений життям, - розповідає Євген Таранніков. - У молодих людей поки не виникнуть проблеми, вони не звернуться до спеціаліста, щоправда, з однієї сторони – це правильно. Якщо немає проблем, тоді навіщо йти до лікаря!? Але старшим 40-років я би радив навідуватись до лікарів урологів-сексопатологів раз на півроку, щоб обстежити простату, поговорити, пройти вітамінотерапію… Обстеження раз на півроку вкрай необхідні. Адже в інших країнах це є обов’язковим. Чому б так не зробити і тут. Легше попередити, аніж потім лікувати серйозні порушення.

Вибір читачів за тиждень

Відео