Віра Олександрович

У Тернопільському кардіоцентрі рятуватимуть 500 хворих на рік (відео)

Близько 1000 жителів Тернопілля щороку потребують операції на серці. Поки що хворі, аби пролікуватися, мусять їхати у медзаклади сусідніх областей.

Через те, що цим людям вкрай необхідна негайна допомога, вони часто або помирають, або стають інвалідами. Цю ситуацію треба змінювати, адже вона несе серйозну соціальну і навіть економічну небезпеку для країни, вважають фахівці.

Нагадаємо, у Тернополі почали створювати сучасний кардіоцентр («Терен» про це докладно писав ТУТ і ТУТ прим.). Функціонуватиме він на базі Університетської лікарні, колишньої - обласної.

Консультували у Тернополі хворих, серед яких були й діти

unnamed-13
unnamed-13

- Стратегічний план відкриття кардіохірургії на Тернопіллі уже склали, навіть закупили частину необхідного обладнання для центру. Черга – за навчанням фахівців. Саме це обіцяє співпраця тернополян із «Інститутом серця МОЗ України»,- каже гуманітарний заступник голови обласної держадміністрації Юрій Юрик.
[embed]https://youtu.be/YSJGy9O4I0c[/embed]

На цьому ж наголосив під час прес-конференції сьогодні, 5 жовтня, генеральний директор ДУ «Інститут серця МОЗ України», український лікар-кардіохірург, заслужений лікар, член-кореспондент НАМН України Борис Тодуров.

[embed]https://youtu.be/DTwm3plXRkc[/embed]

Візит Бориса Тодурова до Тернополя мав дві мети: обговорення подальшої співпраці із обласним управлінням охорони здоровя і Тернопільським медичним університетом у справі створення сучасного кардіоцентру, а також – консультування хворих, серед яких були й діти.

- Дві наші бригади сьогодні обстежують дітей і дорослих із хворобами серця, - продовжує він. - Ми привезли із собою всю необхідну діагностичну апаратуру, обстежуємо тут, а згодом прооперуємо у Києві. Такі експерименти проводимо не вперше. Раніше вони були вдалими.

Коли у Тернополі запрацює кардіоцентр, половину хворих оперуватимуть на місці. Провідний хірург робитиме по дві операції на день, і це знизить смертність і врятує чимало людей від інвалідності, наголошує Борис Тодуров.

[embed]https://youtu.be/CeSkQQCBeBA[/embed]

Це – питання національної безпеки

unnamed-14
unnamed-14

Ректор Тернопільського медичного університету, доктор медичних наук, професор Михайло Корда подякував гостю за візит, а також підтвердив готовність вишу до подальшої співпраці «Інститутом серця МОЗ України». Особливо наші фахівці зацікавилися можливістю навчання і стажування. На цьому наголосив директор ННІ післядипломної освіти, кандидат медичних наук, доцент Роман Свистун.

unnamed-15
unnamed-15

[embed]https://youtu.be/a9RXXmzP_ek[/embed]

Можливість пройти стажування в ДУ «Інститут серця МОЗ України» матимуть не лише студенти з Тернопільщини, а й персонал майбутнього кардіоцентру.

- Ми розуміємо, що вирішити низку проблем у галузі профілактики серцево-судинних захворювань серед населення можна завдяки сучасному обладнанню та фахівцям, - додає пан Тодуров. – У вас нині є потреба у кваліфікованих кардіохірургах, і ми можемо допомогти.

[embed]https://youtu.be/UBh_UTWQJ4A[/embed]
Нехтувати цим не слід, адже профілактика і лікування серцево-судинних хвороб уже стали не тільки медичною, а й соціальною проблемою.
- Це – питання національної безпеки. Ці проблеми треба вирішувати, незважаючи на усі труднощі, які зараз маємо в державі, - підсумовує він. - Наше спільне завдання – знизити смертність і рівень інвалідизації. До слова, за нашими підрахунками, кожна гривня, вкладена у розвиток кардіохірургії, дозволяє зекономити 5 грн.

Фото і відео автора

Довідка. В Україні за рік стається 50 тисяч інфарктів і понад 100 тисяч інсультів. Кожен сьомий із цих хворих помирає. Загалом частка смертей від серцево-судинних хвороб становить 60%. Ця цифра – удвічі перевищує статистику європейських країн. Причому половина українців із гострими інфарктами - це особи, які не досягнули пенсійного віку. Більшість із них стають інвалідами ще у продуктивному віці.

Вибір читачів за тиждень

Відео