Орест Сарматський

Віце-прем’єр-міністр каже, що децентралізація вже змінила Тернопільщину (фото)

unnamed-67

Геннадій Зубко відкрив новий ЦНАП у Шумській об’єднаній територіальній громаді, який надаватиме послуги 21 тисячі жителів.

- Відкриття у Шумській об’єднаній територіальній громаді чергового Центру надання адміністративних послуг на Тернопільщині стало можливим в результаті Проекту ЄС та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Плюс – і це важливо — Шумська громада з власного бюджету виділила на його створення понад 1 млн гривень. Цей заклад відчутно полегшить життя мешканцям місцевої громади і забезпечить їх послугами європейського рівня, - про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час відкриття Центру, - повідомляє прес-служба міністерства.

Він повідомив, що новий ЦНАП дозволить понад 21 тис жителів Шумської територіальної громади отримувати адміністративні, дозвільні та господарські послуги.

- Це впровадження європейських стандартів роботи з населенням і  докорінна зміна у ситуації відносин центр-регіони. Радянська спадщина багатогодинних черг при наданні людям послуг нарешті добігає кінця. Завдячуючи впровадженню децентралізації виникає зворотній вектор, де першість належить регіонам та людям, — наголосив Геннадій Зубко.

Загалом у Тернопільській області нині функціонує 20 центрів надання адміністративних послуг. За 6 місяців 2016 року через центри було надано 73 000 адміністративних послуг.

 Під час поїздки  Шумський район Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко наголосив на тому, що в умовах децентралізації розвиток громад багато в чому залежить від голови громади та від громадян, які підтримують цього голову. І, головне – від повноважень, які отримує нова громада. Це розвиток інфраструктури, надання послуг, підвищення рівня медичних й освітніх послуг, належний рівень соціального захисту, планування територій. Це все, що чекає сьогодні громаду від децентралізації. Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що нові можливості для громад відкриває фінансова децентралізація.

- Так, за січень – вересень цього року маємо зростання місцевих бюджетів у порівнянні з минулорічними показниками  майже на 50% або 34,2 млрд грн, — повідомив Геннадій Зубко.

Громади Тернопільщини також отримали реальні ресурси від фінансової децентралізації.

 - Доходи загального фонду місцевих бюджетів ОТГ Тернопільської області на 2016-й із трансфертами з держбюджету у 8 разів більші показників на 2015 рік. Крім того, в результаті утворення в регіоні  ОТГ власні доходи місцевих бюджетів зросли цього року у 2,5 рази. Шумська громада цим активно користується. Отримавши нові фінансові можливості сьогодні активно розбудовує та модернізує  інфраструктурні на соціальні об’єкти, — зауважив Геннадій Зубко.

unnamed-68
unnamed-68

Йшлося і про готовність Терніопльщини до опалювального сезону.

Область до зими готова, але відстає за темпами обладнання тепловими лічильниками, наголошувалося під час наради віце-прем’єр-міністра з міськими, селищними та сільськими головами об’єднаних територіальних громад області  в Шумській об’єднаній територіальній громаді. Він повідомив, що до роботи в опалювальний період в області повністю підготовлені житлові будинки,  усі 1264 котельні, замінено 1,66 кілометрів теплових мереж, підготовлено до роботи 45 центральних теплових пунктів.

unnamed-66
unnamed-66

- Водночас, я знаю,  що  станом на жовтень будинковими приладами обліку теплової енергії оснащено лише  9 % будинків. Потрібно працювати в цьому напрямі. Адже ми рухаємось шляхом енергоефективності. І перший крок – це облік енергії, яку ми споживаємо. Ми бачимо за опалювальний період, коли досить висока температура, але теплоносій подається, за нього все одно потрібно сплачувати. Люди мають розуміти, що варто сплачувати за той обсяг енергії, який споживається, а не який їм нараховується, — зазначив Геннадій Зубко.

    Фото – Тернопільська ОДА

Вибір читачів за тиждень

Відео