Віра Олександрович

До кінця року на Тернопільщині уже буде 36 об’єднаних громад (фото)

prezydiya-copy

Зміни до Перспективного плану формування територій громад Тернопільщини після тривалої дискусії погодилися внести на сесії обласної ради.

Про те, що також відбувалося 4 листопада на засіданні, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

У новостворених громадах змушені запрошувати «варягів»

Із двох питань, що стосувалися об’єднаних громад, виступав начальник обласного управління містобудування та архітектури Володимир Харченко: «Про інформацію Тернопільської обласної державної адміністрації про хід реалізації в області положень Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», а також «Про схвалення змін до перспективного плану формування територій громад Тернопільської області». Довелося йому непросто, адже частині депутатів територіальна реформа не подобається.

Спершу чиновник розповів про успіхи місцевих громад – збільшення доходів (див. довідку – прим.) і реалізацію проектів за кошти із Фонду державного розвитку.

Ви самі сказали, що малі громади, в які об’єдналися два-три села, не є життєздатними. У них доходи – найнижчі. Тоді мене цікавить: чому ОДА допустила таке об’єднання? – цікавився свободівець Олег Сиротюк.

prezydiya-copy
prezydiya-copy

Володимиру Харченку довелося цитувати закон, згідно із яким – об’єднання є добровільним і не дозволити цей процес, якщо є така бажання у людей, влада не може.

Але ж все одно видно, що є громади «рівні» і «ще рівніші». Декому сприяють більше, вони отримують гроші на реалізацію проектів, а інші – ні, - зауважив свободівець Олександр Башта. – Але ж можливості мають бути у всіх однаковими. Законодавства досі нема, а ми далі проводимо децентралізацію… Хвалимося, що є передовиками: у нас аж 26 громад!

Дехто із депутатів наголошував, що у новостворених громадах часто змушені запрошувати «варягів», адже їм бракує власних кадрів навіть для виконання функцій начальників управлінь. Тож говорити про наближення послуг до населення - а саме для цього начебто проводять децентралізацію – неможливо, бо якісними вони не будуть.

sesiya-copy
sesiya-copy

Проте ухвалити це питання ми змушені, інакше, громади не отримають у наступному році обіцяних коштів, - із гіркотою визнав Олег Сиротюк. – Із іншими давайте не будемо поспішати: буде постанова ЦВК, тоді ми і внесемо зміни у план.

Про те, яким складним є наразі цей процес на Тернопільщині, «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Найбільше сперечалися через Чернихівецьку громаду

Врешті, після тривалого обговорення депутати таки схвалили зміни до Перспективного плану формування територій громад Тернопільщини, включивши у документ ще 10 нових громад. Адже у грудні, за постановою Центральної виборчої комісії (ЦВК), там мають відбутися перші вибори. Після такого рішення облради громади зможуть ввійти у бюджетний процес-2017 – по-новому, тобто із фінансовими можливостями, які раніше мали тільки міста обласного значення.

До слова, найбільше сумнівів у депутатів було щодо створення Чернихівецької сільської об’єднаної територіальної громади Збаразького району. Дехто її вважав нежиттєздатною через надто малу кількість населення, інші переконували, що бюджет буде чим заповнити.

Нагадаємо, депутатів Борщівської міської ради Борщівської міської об’єднаної громади і міського голови районного центру обиратимуть 11 грудня. У 9-ти об'єднаних територіальних громадах вибори проведуть 18 грудня (гроші на це вже надійшли - читайте ТУТ). До цього списку увійшли:

1. Більче-Золотецька сільська об’єднана територіальна громада Борщівського району;

2. Трибухівська сільська об’єднана територіальна громада Бучацького району;

3. Гримайлівська селищна об’єднана територіальна громада Гусятинського району;

4. Коцюбинська сільська об’єднана територіальна громада Гусятинського району;

5. Вишнівецька селищна об’єднана територіальна громада Збаразького району;

6. Чернихівецька сільська об’єднана територіальна громада Збаразького району;

7. Залозецька селищна об’єднана територіальна громада Зборівського району;

8. Борсуківська сільська об’єднана територіальна громада Лановецького району;

9. Великодедеркальська сільська об’єднана територіальна громада Шумського району.

Трьом громадам ЦВК тоді відмовила (Товстенській, Зборівській і Хоростківській) через те, що до їх складу хотіли ввійти села із інших районів. Наразі немає законодавства, яке б це дозволяло. Отже, до кінця року на Тернопільщині уже буде 36 громад. Хоч це і багато, але об’єднані громади все одно займатимуть лише близько третини площі нашого краю.

tak-proponuvaly-podilyty-oblast-copy
tak-proponuvaly-podilyty-oblast-copy

Фото автора

Довідка. За 9 місяців 2016 р. надходження доходів загального фонду місцевих бюджетів об’єднаних територіальних громад (ОТГ) області (із урахуванням трансфертів із держбюджету) склали 692 млн грн. Це більше аж у 9 разів, порівняно із надходженнями аналогічного періоду 2015 року до бюджетів місцевих рад, які увійшли до складу ОТГ. Надходження власних доходів місцевих бюджетів ОТГ зросли більш як у 3 рази (на 165 млн грн), порівняно із 9 місяцями 2015 р. (із 73 млн грн, до 238 млн грн). За інформацією Департаменту економічного розвитку і торгівлі Тернопільської ОДА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео