Віра Олександрович

Тернопільські чиновники не мають чим похвалитися у Києві (фото)

2

Зміни до Перспективного плану формування територій громад Тернопільської області депутати на сесії обласної ради ухвалювати відмовилися.

«За» був лише 31 політик, а цього – замало (у раді – 64 депутати – прим.). Отже, амбітні плани обласної держадміністрації на цей рік реалізувати поки що не вдалося (читайте ТУТ і ТУТприм.).

Нагадаємо, Перспективний план формування територій громад області у  Тернопільській обласній раді прийняли 11 грудня 2015 року. А тепер до 26-ти існуючих мали додатися ще близько 10 нових об’єднаних громад. Загалом на Тернопіллі до кінця року планували утворити 49 таких об’єднань, аби охопити територію всієї області (про складнощі, що виникають при об’єднанні громад, читайте ТУТприм.).

«Вони вже ухвалили першочергові рішення»

Репрезентував проект змін заступник голови обласної держадміністрації Олег Валов. І довелося йому непросто – за трибуною постояв понад годину, а результату – нуль.

- Ми сьогодні знаємо, що процес пішов, - каже він. – Є понад 12 центрів, які оголосили про об’єднання. Вони - не у тих самих межах, які нині є. Якщо ми сьогодні не голосуємо за зміни у перспективний план, то ми їм просто переріжемо кисень і не дамо можливість формуватися далі і створювати ці громади.

За його словами, у Борщівській громаді провели всі процедури ще 2 чи 3 тижні тому. Там підготували всі необхідні документи і вже отримали висновки. Навіть у Центрвиборчком дані передали. Крім того, деякі громади ввійшли в процес дооб’єднання.

- Вони вже ухвалили першочергові рішення, - додає він. – Це є Гримайлів, Копичинці, Великі Дедеркали, Збараж, Залізці та інші. На даний час існує потреба розглянути проект плану із метою належної організації процесу проведення добровільного об’єднання територіальних громад по усій території області.

Валов_сесія
Валов_сесія

За словами відповідального за реформу децентралізації на Тернопіллі, від початку року облдержадміністрація провела консультації практично у всіх потенційних центрах і окремих громадах. Відтак, усім надали методично-консультативну допомогу щодо ініціювання об'єднання.

- Для узагальнення прийнятих громадами рішень щодо об'єднання і формування остаточних пропозицій, з метою врахування інтересів територіальних громад і органів місцевого самоврядування, наші фахівці провели консультації з керівниками райдержадміністрацій і органів місцевого самоврядування, - підсумовує він. - За результатами цих консультацій, а також протоколів і пропозицій, врешті підготували пропозиції щодо внесення змін до Перспективного плану формування територій громад області

Депутати пропонували схвалити зміни частково

До депутатів звернулися сільські голови Великого Глибочка і Великих Дедеркал. Просили посприяти об’єднанню у територіальні громади. Мотивували позитивним досвідом і успіхами сусідів, які вже майже рік живуть в об’єднаних громадах. Проте у залі все одно точилася гостра дискусія. Включилися у неї і представники деяких громад.

- Жодне об’єднання не проводилося примусово, - стверджувала голова Заводської селищної об’єднаної територіальної громади Чортківського району Людмила Правлінська. - Ми брали участь в обговоренні Перспективного плану. До того ж, план – це не догма, це не є щось остаточне. Це є, можна так сказати, бачення обласної адміністрації в об’єднанні, із точки зору практичності.

Утім, переконати частину депутатів не вдалося і голові обласної ради Віктору Овчаруку.

- Якщо ви хочете сьогодні добра для наших громад – кажу на камеру, щоб усі чули і зараз по фракціях покажемо. Якщо ви хочете, щоб наші громади мали кошти на наступний рік, щоб вони могли повноцінно працювати і розвиватися, прошу ставити питання змін до Перспективного плану на голосування, - наполягав він.

Овчарук
Овчарук

Проте під час обговорення цього питання депутати пропонували схвалити його частково - тільки стосовно тих громад, які підготували все документи і вже отримали необхідні висновки облдержадміністрації, тобто - Борщівської, Товстенської і Хоростківської.

- Я пропоную поставити ті пропозиції по громадах, які готові уже на Київ. Скільки їх там? Сім, - каже «батьківщинівець» Михайло Пінь. - Проголосувати їх у тих змінах. А в вересні будуть нові громади - будемо знову голосувати. Бо за цей Перспективний план ми можемо говорити ще три години. І я даю гарантію, що він не набере необхідних голосів. Для чого ми тратимо час?

Пінь
Пінь

«Відкладаємо цю справу на 2-3 тижні»

Найбільше противників децентралізації було у фракції ВО «Свобода». Проте частина депутатів з інших партій мала претензії навіть до самого звіту Олега Валова.

Свобода
Свобода

- Чому сьогодні важко було заслухати спочатку звіт про тих 26 громад? Переваги, недоліки, що і де зроблено, куди освіта переходить, де ремонтуються дороги, де - ні? Це дуже просто зробити, - вважає депутат від «Народного контролю» Володимир Болєщук. - Влада відповідальна за реформу, тому що влада робить цю реформу.

Разом із тим, у залі лунали як пропозиції схвалити усі вказані ОДА зміни, так і відкласти їх прийняття на наступну сесію.

- Відкладаємо цю справу на 2-3 тижні, - запропонувала голова фракції «Громадянської позиції» Лариса Римар. - Ініціюємо широке громадське обговорення за участі всіх зацікавлених сторін учасників, ініціативних груп, депутатів, громадських організацій та експертів. І проводимо нормальне, якісне обговорення такого важливого документу.

Врешті питання «Про схвалення змін до перспективного плану формування територій громад Тернопільської області» необхідної кількості голосів таки не набрало. Що робитимуть в ОДА? Невідомо. Адже Олег Валов із підлеглими уже готувався до поїздки у Київ – на узгодження Перспективного плану із 100%-им покриттям території Тернопілля.

Фото автора

Довідка. Про те, що відбувалося на сесії 20 липня, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео