Оксана Бучко

Тернопільські актори із «Волині» вибачились перед українцями (фото, відео)

dscn9989

 

Тернопільські актори, які знялись у польському фільмі «Волинь», вибачились перед українцями. Рішення щодо подальшої їх долі комісія із числа депутатів облради прийме перед наступним засіданням сесії. Наразі мова йде лише про створення в театрі відповідного органу, який би контролював діяльність акторів.

dscn9956
dscn9956

Зустріч депутатів, акторів та представників преси відбулась в облраді сьогодні, 10 листопада. Нагадаємо, що рішення про відтермінування виплат акторам тернопільського театру через участь чотирьох із них у зйомках польської стрічки «Волинь», прийняли на попередньому засідання сесії.

- Актори написали письмове звернення, - зазначив депутат Олександр Башта. – Це є вибаченням і поясненням їх дій. Заради такого кроку ми і збирали комісію. Рішення щодо відтермінування виплат будемо переглядати. Але факт залишається фактом. Те, що цей фільм забирає можливість примирення поляків з українцями, визнають і польські критики. Слова поляка Адама Баслєра з рецензії на фільм наступні: «Ця стрічка – це упущена можливість нашого реального примирення з українцями».

[embed]https://youtu.be/ypNxwJfbiTA[/embed]

Нагадаємо,  у скандальній польській стрічці «Волинь» знялось четверо тернопільських акторів: Сергій Бачик,  Ірина Складан,  Олег Кирилів та Ігор Наконечний. Кожен із них вибачився особисто.

Сергій Бачик:

- Цією темою я себе вколов ще з 2014 року. Я усвідомлюю, в яке кіно потрапив. Прикро, що так сталося. Але дайте шанс тим людям морально розібратись.

Ірина Складан:

- Я зіграла акушерку, яка  двічі рятує полячку. Я б не подумала, що моя роль викличе такі негативні емоції. Я прошу пробачення у свідомих українців за те, що, можливо, якимось чином образила своєю професійною діяльністю почуття українців. Нас судять не по наших ролях, а по загальній ідеї фільму.

[embed]https://youtu.be/TmnvxizJroA[/embed]

Ігор Наконечний:

- Я перечитав у сценарії тільки свої репліки. Мова йшла більше про спілкування і відносини між людьми. Є великий жаль, що так сталося.

Олег Кирилів:

- Були спірні моменти в сценарії. Але я не побачив тоді в ньому нічого такого, що б сильно паплюжило український народ. Шкода, що так сталось. Глядачі, не засуджуйте нас. Це на нашій совісті. А в театр приходьте. Театр не повинен страждати через необдумані вчинки у творчому пориві 4-ох людей.

Різні думки щодо ситуації озвучили інші експерти. Загалом, мова йшла і про відсутність моральності акторів, і про недостатнє фінансування тернопільського театру, і про проблеми українського театру та кіно загалом.

Олег Мосійчук, головний режисер Тернопільського драмтеатру:

dscn9954
dscn9954

- У цій ситуації не може йти мови про зняття коштів. Актори - дорослі люди. Вони взяли відпустку за власний рахунок. Цей конфлікт мають давно погасити. А ми можемо лише дати оцінку. Це спільна проблема тих, хто несе відповідальність за театр. Давайте подумаємо, чому для цих акторів немає моральних цінностей. Чи не тому, що вони бачать вчинки тих, хто має відповідальність за діяльність театру? З іншого боку – сценарій потрібно читати уважно. А заради грошей іти на будь-які поступки - це неправильно. Існує межа, і цю межу наші актори переступили.

[embed]https://youtu.be/6oWz8uRLZVU[/embed]

Микола Булат, актор Тернопільського драмтеатру:

- Жоден актор до кінця не знає, як буде виглядати фільм наприкінці. Цього не знає і сам режисер. І чомусь нікого не цікавить, що наше телебачення транслює російські серіали. А навколо чотирьох акторів зробили такий ажіотаж, що у свою чергу зробило масштабний піар антиукраїнському фільму.

Борис Репка, в.о. директора Тернопільського драмтеатру:

dscn9995
dscn9995

- У фільмі знялись мої актори, товариші по сцені. Якщо я був на кастингу, можливо б, теж потрапив у ці тенета. Ніхто не застрахований від помилок. Якщо говорити про кошти – то відтермінували сьогодні не надбавки, а коефіцієнти до посадового окладу. Усім відомо, що ми – недофінансовані у посадових окладах. І їх навпаки слід піднімати, а не забирати. Я прошу зважити, що мої колеги усвідомили свої помилки. А тернопільський театр залишається патріотичним.

[embed]https://youtu.be/ltZOh_hw7VQ[/embed]

Отож комісія порекомендувала керівництву театру створити Раду, яка надаватиме рекомендації акторам щодо участі у зйомках. Акторів у свою чергу закликали повідомлять про свої рішення щодо участі у зйомках. Про кошти поки не повідомили нічого. Це рішення розглянуть окремо на закритому засідання комісії з питань культури.

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео