Така «Свобода» і нам потрібна, кажуть тернопільські депутати (фото)

unnamed-9

Тернопільські депутати передумали реформувати обласну газету «Свобода». Проте ухвалили цілу низку обласних програм, у тому числі – про впровадження біржі інновацій, що повинна стимулювати розвиток стартапів у сфері аграрного бізнесу.

Про те, що також відбувалося на сесії обласної ради 30 листопада, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

У «Свободи» раптом виявилися борги за друк

unnamed-8
unnamed-8

Газету «Свобода», що поки що перебуває під впливом Тернопільської обласної ради і облдержадміністрації, депутати вирішили не реформувати. Вони просто своїм новим рішенням змінили те, яке самі ухвалили ще 31 травня цього року. Нагадаємо, у ньому йшлося саме про роздержавлення деяких друкованих ЗМІ, які перебувають на першому етапі реформування, тобто приватизації.

Мотиви – прості. Мовляв, поки «Свобода» – газета обласної ради й адміністрації, вона правдиво висвітлюватиме діяльність депутатів і чиновників. Приватні ЗМІ начебто цього робити не будуть. Окрім того, у «Свободи» виявилися борги за друк, які потрібно покривати. Такою демагогією все і закінчилося, хоча обізнаним у проблемі видання, картина відкривається дещо інша (про це «Терен» писав  ТУТ і ТУТприм.).

Нагадаємо, виникли проблеми також із роздержавленням районної газети «Подільське слово». Наразі тривають суди. Колектив «Свободи» також погрожував позовами.

Депутати сумнівалися, чи потрібен розвиток біржі інновацій

На засіданні підтримали «Програму протидії торгівлі людьми на період до 2020 року» (42 «за»), «Програму інформатизації Тернопільської області «Електронна Тернопільщина» на 2016-2018 рр.» (44 «за»), але - за умови співфінансування із місцевих бюджетів. Окрім того, дискусій не викликала обласна «Програма забезпечення житлом дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа на 2017-2019 рр.» (42 «за»).

unnamed-5
unnamed-5

- Так, ця програма «сира» і багато в чому декларативна, - каже депутат Наталія Турецька. – Але нам варто її підтримати, щоб у громадах і районах знали, що такі плани є. І що ми – пам’ятаємо про таких дітей і готові їм допомагати.

Серед ухваленого також рішення «Про затвердження обласної програми забезпечення постійної готовності системи управління Тернопільської області до функціонування в умовах особливого періоду на 2017-2021 рр.» (45 «за»). Дещо по-іншому пішли справи, коли депутати перейшли до розгляду «Програми створення і розвитку біржі інновацій у Тернопільській області на 2016-2019 рр.». Як з’ясувалося, далеко не всі у залі розуміли… що це і для чого. У залі виникла дискусія, але на результат вона не вплинула, адже більшість була «за».

До слова, автори проекту вважають, що реалізація цієї Програми дасть змогу забезпечити підтримку малого аграрного бізнесу шляхом впровадження інноваційних технологій у виробничу діяльність, сприятиме розвитку підприємництва і зростанню доходів населення сільських територій. Тому створення сприятливих умов для розширення сфери застосування праці у сільській місцевості і підвищення рівня доходів сільського населення – основні завдання біржі інновацій, які здійснюватимуться шляхом стимулювання розвитку інноваційних бізнес-ідей і стартапів у сфері аграрного бізнесу.

Більшість питань ухвалювати без обговорення

Погодили депутати без суперечок і дискусій також передачу цілісного майнового комплексу діючої котельні комунального підприємства теплових мереж обласної ради «Тернопільтеплокомуненерго» зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області до комунальної власності територіальної громади Теребовлі (42 «за»). Окрім того, сесія надала згоду на безоплатну передачу цілісних майнових комплексів професійно-технічних навчальних закладів (45 «за»).

unnamed-6
unnamed-6

Сесія, окрім іншого, внесла зміни до «Програми організації рятування людей на водних об’єктах Тернопільської області на 2015-2019 рр.» (39 «за»), а також до рішення Тернопільської обласної ради від 11 листопада 2014 р. за №1814 «Про обласну програму «Ветеран» на 2015-2019 рр.» (42 «за»). Проголосували вони і за питання «Про хід виконання рішення Тернопільської обласної ради від 9.04.2015 р. за №1904 «Про програму підтримки осіб, які брали участь антитерористичній операції та членів їх сімей загиблих під час проведення антитерористичної операції на 2015-2019 роки» (зі змінами)» (42 «за»). Таку ж підтримку отримав і пункт «Про хід виконання рішення Тернопільської обласної ради від 11.11.2014 р. за №1814 «Про обласну програму «Ветеран» на 2015-2019 рр.».

unnamed-7
unnamed-7

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео