Віра Олександрович

Гроші у Тернополі: скільки, кому і на що? (фото, відео)

Бюджет Тернополя на 2017 рік – збалансований, адже доходи дорівнюють видаткам. До того ж, він - ухвалений вчасно і на 26% більшим, ніж торішній кошторис.

Саме так нині оцінюють головний фінансовий документ на наступний рік у міській раді. Нагадаємо, у п’ятницю, 16 грудня, депутати прийняли бюджет «в цілому». Відтак усі вихідні ще відбувалися наради і пропонувалися правки. До фінішу, причому одноголосно - 40 «за» депутати прийшли на початку другого пленарного засідання 20 грудня.

остапчук
остапчук

До слова, доповідала із цього питання фінансовий заступник міського голови Вікторія Остапчук. Про те, що також відбувалося на сесії, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.  

Бюджетна комісія плідно працювала упродовж місяця

Обсяг нового кошторису Тернополя становить майже 2 мільярди 200 тисяч гривень.

[embed]https://youtu.be/lG-oxbNDNE0[/embed]

- Фінансовий документ, за яким наше місто буде розвиватися наступного року, є збалансованим, - каже голова бюджетної комісії міської ради Ігор Турський. – У ньому враховані, насамперед, інтереси тернополян. Тому я пропоную підтримати той проект бюджету, який ми врешті напрацювали.

Остаточний документ депутати вважають, якщо не досконалим, то принаймні таким, у якому намагалися врахувати думки усіх сторін: влади, депутатів і громади. Причому останні правки вносили уже на сесії у текстову частину документу.

- Виконавчому комітету, який розробляв бюджет, дали завдання винести на сесію такий документ, який збере голоси, - вважає голова комісії із питань житлово-комунального господарства Іван Сороколіт. – А бюджетна комісія є майданчиком для узгоджень позицій виконавчого комітету і депутатів. Тому хочу подякувати усім членам комісії за їхню плідну роботу упродовж місяця.

До слова, у бюджеті-2017 передбачили реалізацію низки проектів. Зокрема: оновлення комп’ютерних класів у 16-ти школах, створення громадського простору і оновлення фонтану у парку Національного Відродження, реалізацію громадських ініціатив, що  перемогли у конкурсі на фінансування із «Громадського бюджету» (7 млн грн) тощо.

дупутаттти
дупутаттти

Проситимуть Кабмін про додаткове фінансування

- Основними джерелами надходжень до бюджету-2017 будуть: податок із доходів фізичних осіб, акцизний податок, а також місцеві податки і збори, - каже міський голова Сергій Надал. - Кошти насамперед будуть спрямовані на виплату зарплат із нарахуваннями - 760 млн, енергоносії - 99,5 млн, пільгове перевезення - 31 млн. Окрім того, на одноразову допомогу малозабезпеченим громадянам - 5 млн, на фінансування проектів «Громадського бюджету» - 7 млн і капітальні видатки, тобто ремонти і придбання обладнання - майже 289 млн грн.

На освітню галузь, за його словами, цього разу передбачили майже 667 млн грн. Причому лише 282 млн грн – субвенція із державного бюджету, решту мусили виділити із міської казни. Ці кошти спрямують на зарплату, стипендії учням ПТУ, сплату за енергоносії, ремонти приміщень тощо.

- На медицину передбачили 226 млн грн, - додає він. - Гроші спрямують теж - на зарплати, енергоносії, ремонти, придбання обладнання тощо. До речі, кошти державної субвенції - лише 178 млн грн. Вони покривають потребу у зарплаті лише на 10 місяців 2017-го. Додатково треба ще майже 30 млн грн.

Тож міська рада звертатиметься до Кабміну із проханням про додаткове фінансування, Інакше, доведеться ці кошти виділяти із міського бюджету, підкреслив Сергій Надал.

Культуру і спорт – також не обділили

Окремі статті витрат передбачили на усі важливі сфери життєдіяльності міста.

-На житлово-комунальне господарство передбачили 251 млн грн, - додає мер. – Йдеться про поточні і капітальні ремонти міжквартальних проїздів, житлового фонду, шляхово-мостового господарства, рекультивацію земель учасникам АТО тощо. Тобто ті темпи робіт, які ми набрали цього року мають зберегтися надалі.

Для сфери культури, за його словами, передбачили майже 57 млн грн. У тому числі, є гроші на ремонт «Палацу кіно», Українського дому «Перемога», реконструкцію Співочого поля та інше. Хоча більшість суми «з’їсть» зарплата працівників галузі.

- Необхідні гроші є і на заклади сфери молоді та спорту, - продовжує він. – Зокрема, плануємо капітально відремонтувати басейн ДЮСШ №1, приміщення школи греко-римської боротьби. Заклали кошти і на ДЮСШ з футболу, гімнастичний зал у ДЮСШ №2, футбольне поле міського стадіону, а також гірськолижну трасу із облаштуванням трампліну для лижного фрістайлу.

Є у бюджеті-2017 і гроші на «іміджеві» проекти: реконструкцію площі біля пам’ятника Степанові Бандері та пішохідних ділянок у парку Шевченка, облаштування пішохідних ділянок і зон відпочинку у «Старому Парку», будівництво нової тролейбусної лінії на вул. Бродівську аж до Білої. Триватиме, за словами мера, і процес термомодернізації будівель багатоповерхівок на умовах співфінансування. Передбачили у казні також встановлення нових спортивних майданчиків і вуличних тренажерів у різних мікрорайонах міста.

До слова, 970 тис. грн передбачили на розбудову велоінфраструктури міста.

Фото і відео автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео