Віра Олександрович

«Підприємці, які мають «нелегалів», заплатять штрафи» - Наталія Рус

ОДА

Законодавчі нововведення-2017 обговорили на Тернопіллі. Так, із підвищенням мінімальної зарплати у новому році зросла і відповідальність працедавців. Сталися й інші серйозні зміни.

На цьому наголосили сьогодні, 17 січня, на нараді із питань наповнення місцевих бюджетів, детінізації ринку праці і дотримання суб’єктами господарювання законодавства про працю та оплату праці за участі голів РДА. Провели її в обласній держадміністрації.

Отже, якщо підприємці продовжать нелегально наймати працівників, їм загрожують чималі штрафи, запевнила виконувач обов’язків начальника управління Держпраці у Тернопільській області Наталія Рус.

Рус
Рус

- За порушення норм чинного законодавства сьогодні цей діапазон становить від 3 тисяч 200 гривень до 320 тисяч, тобто – стократного рівня мінімальної заробітної плати, - каже вона. – І найбільший штраф будуть застосовувати саме з питань офіційного працевлаштування робітників, причому - тоді, коли роботодавець не допускатиме до перевірки або створюватиме перешкоди для її проведення.

Окрім того, у 2017-му внесли зміни в оподаткування підприємців та юридичних осіб. Зокрема, єдиний соціальний внесок із мінімальної зарплати тепер становить 704 гривні, а для підприємців першої групи - 352 гривні. Торкнулися нововведення і аграріїв.

Gospodaryk
Gospodaryk

- Нагадаю, із 1 січня 2017 року сільськогосподарські товаровиробники перейшли на загальну систему сплати податку на додану вартість (ПДВ), - говорить заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби в області Сергій Господарик. – Разом із тим, саме від 1 січня для них запровадять виплату дотацій. Тому аграрії, які вирощуватимуть, зокрема, велику рогату худобу, свиней, курей, займатимуться вирощуванням цукрового буряку і садівництвом, матимуть право на отримання державної дотації.

До слова, про новації для аграріїв «Терен» докладно писав ТУТ.

На нараді також наголосили: у минулому році підприємцям краю створили максимально комфортні умові для розвитку. Це, на думку чиновників, мало б дати їм час адаптуватися до нововведень 2017 року, зокрема – і підвищення розміру мінімальної зарплати. Наразі місцевим бізнесменам у контролюючих органах дали ще місяць, аби повністю налагодити свою роботу, відповідно до чинного законодавства.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео