Віра Олександрович

На Тернопілля прибуде скарб, який допоможе відновити мир в Україні (відео, фото)

Молитися за мир в Україні перед унікальною чудотворною іконою Лику Христового незабаром зможуть жителі Тернопілля. Причому до спільної відправи в Українській греко-католицькій церкві (УГКЦ) запрошують вірян різних конфесій.

Про це розповіли у приміщенні Курії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії сьогодні, 24 січня. Прес-конференцію очолив архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=scv1mWOagJg&feature=youtu.be[/embed]

- Це є дуже велика цінність, - емоційно зауважує митрополит. - Спеціально із Ватикану приїжджають монсеньйори, які будуть святиню стерегти. Поліція буде задіяна. Це скарб, який, не дай Боже, втратити. Про це не можна навіть подумати! Ми будемо старатися, щоби вимолити миру для нашої країни, щоб більше не проливалася кров синів і дочок України.

Нерукотворний Образ Господа Нашого Ісуса Христа, або Мандиліон із Едесси, - ікона, яка є предтечею усіх християнський образів і поштовхом до християнської іконографії взагалі, наголошує синкел у справах стратегії розвитку УГКЦ у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії отець Віталій Козак.

unnamed (24)
unnamed (24)

Прес-конференцію очолив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій. Участь взяли Синкел у справах стратегії розвитку УГКЦ в Тернопільсько-Зборівській архиєпархії отець Віталій Козак. Він докладно розповів про походження Нерукотворного Образу.

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=UaHaTQYtXAE&feature=youtu.be[/embed]

За його словами, є кілька версій походження цієї святині. Найпоширеніших - дві. Одна з них говорить про праведну жінку Вероніку, яка витерла обличчя Христа під час хресної дороги. Інша вказує на історію зцілення едеського царя Авгаря ликом Спасителя, зображеного в чудесний спосіб на полотні, яким Христос обтер своє обличчя.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=YK5kYaOWWHI&feature=youtu.be[/embed]

Про власне візит однієї із найстаріших ікон Ісуса Христа розповів судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ отець Роман Дутчак. Адже саме він відповідальний за організацію перебування святині у Зарваниці і Тернополі.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=8Tp102I2hr0&feature=youtu.be[/embed]

- Цей образ не мандрує, - каже отець. – Так сталося, що він один раз перебував у музеї у Франції. Через освітлення Лик потемнів. Тому було вирішено надалі віддавати його лише для молитов і поклоніння. Ікона постійно зберігається в особистій захристії Папи Римського. Два роки тому вона побувала у Львові. Тепер із особистого благословіння Папи Римського відвідає Тернопілля.

Святиню доставлятимуть спеціальним літаком, із особливою охороною. Поводитися із нею треба дуже делікатно, а тому ікону не можна ані чіпати рукам, ані фотографувати.

unnamed (25)
unnamed (25)

- Є дуже багато моментів, долаючи їх, відчуваєш благодать Святого Духа, - стверджує отець. - Дякуємо Господу, що зводив нас із потрібними людьми. Нам навіть довелося брати дозвіл у Міністра Культури України.

Отже, 12 лютого Нерукотворний образ прибуде у Марійський духовний центр «Зарваниця». Там для привселюдного почитання її залишать до 15 лютого, а згодом вклонитися святині до 22 лютого можна буде у головному храмі Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ – Соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці. Доступ до святині буде цілодобовим. Графік відвідин вірянами складуть за деканатами, аби біля ікони не створювалися черги. Більше про унікальну ікону читайте ТУТ.

unnamed (27)
unnamed (27)

Фото і відео автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео