Орест Сарматський

Заздрість для багатьох сіл Тернопільщини: кого відрядили у галицьку глибинку США, Франція, Італія, Іспанія та країни Бенілюксу? (фоторепортаж)

DSC07109

На Тернопільщині вшанування 125-річчя від дня народження патріарха Йосифа Сліпого

Як ми вже повідомляли / див. ТУТ /, з нагоди 125-ліття від дня народження патріарха Йосифа Сліпого у його рідному селі Заздрість Теребовлянського району відбулася архиєрейська Божественна літургія.

IMG_1312 (Copy)
IMG_1312 (Copy)

DSC07212 (Copy)
DSC07212 (Copy)

Богослужіння очолив Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав. Йому співслужив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) та інші члени Синоду Єпископів УГКЦ.

- Ми сьогодні соборно прибули до дому, де 125 років тому прийшов на світ Великий учитель і святитель нашої Церкви - Патріарх Йосиф Сліпий. У цій урочистій Літургії ми прагнемо подякувати за дар Великого мужа, провідника й учителя нашої Церкви й нашого народу, за дар етнарха, батька народу, який в часи переслідувань був його одиноким голосом. Прагнемо вклонитися цій святій подільській землі, цьому віруючому народу, який зродив, передав віру цьому Великому мужеві.  Шанувати пам'ять Патріарха Йосифа Сліпого сьогодні означає пізнавати і роздавати його спадщину. Я закликаю вірних нашої Церкви перечитати «Заповіт» Патріарха, аби він став маніфестом, дорожньою картою життя УГКЦ в сучасному світі, - сказав Блаженніший Святослав під час архиєрейської Божественної літургії в каплиці музейно-меморіального комплексу «Рідна хата» у Заздрості.

IMG_1322 (Copy)
IMG_1322 (Copy)

Предстоятель Церкви відзначив окремими Ювілейними патріаршими  медалями інституції, які залишив Патріарх нам..

Участь в богослужінні взяли також архієпископи та митрополити зі Львова, Івано-Франківська, Луцька, Прикарпаття та Буковини, апостольський візитатор для українців в Італії та Іспанії, владика Борис, єпарх єпархії Святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії.

DSC07162 (Copy)
DSC07162 (Copy)

Після закінчення літургії голова облдержадміністрації Степан Барна зачитав привітання учасникам урочин від міністра культури України Євгена Нищука. Згодом високе духовенство та віряни оглянули оновлену експозицію меморіального музею Йосифа Сліпого та допрем’єрний показ документального фільму «Операція «Рифи». Фільм перший» з циклу «Патріарх Йосиф Сліпий».

DSC07189 (Copy)
DSC07189 (Copy)

DSC07195 (Copy)
DSC07195 (Copy)

DSC07210 (Copy)
DSC07210 (Copy)

DSC07174 (Copy)
DSC07174 (Copy)

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео