В Тернополі обговорили екологічні проблеми міста (фото)

Чимало запитань виникає до представників місцевої влади щодо таких проблем, як сортування відходів, створення сміттєпереробного заводу, забруднення водойм та багато іншого, повідомляє прес-служба центру громадського контролю «Дій!» в Тернополі.

Сьогодні у Тернопільському прес-клубі за круглим столом обговорили найболючіші з них. Так, завдяки Центру громадського контролю «Дій!» та «Тернопільському прес-клубу» в одному приміщенні в один час зібрались активісти, представники засобів масової інформації і особи, які відповідають за певні обов’язки у головних установах нашого міста. Модерував захід Василь Томчишин, координатор центру «ДІЙ» в Тернополі.

Не мало уваги приділили проблемі води та септиків, оскільки наш закон не дозволяє розміщувати септики в містах, хоч іноді окремі з них порушують правила і закони.

Леонід Бицюра, заступник міського голови Тернополя розповів про плани, які стосуються відновлення Тернопільського ставу. Тож невідкладні заходи пов’язані з чисткою водойми розпочнуть проводити вже в квітні-травні цього року.

Крім того, Леонід Олексійович наголосив:

- Став (для відновлення дна – прим.авт.) спускати не будуть, оскільки це може привезти до руйнування будинку поблизу берегової лінії через зниження тиску води.

unnamed (10)
unnamed (10)

Також, якщо прийти до цих методів, то необхідний рівень води набрати заново буде дуже складно. На це можуть піти роки.

Недалеко від цього питання втекла проблема із сміттям.

- Питання сміття не вирішене ні в одному місті України, - каже начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Сококоловський.

Якщо вивчати це питання, можна споглядати наступну картину: як в Тернополі, так і у будь-якому місті України його не вирішить ні міська рада, ні громада. До речі, для того, щоб знайти місце для нового полігону (сміттєзвалища), необхідні дозвіл та виділена ділянка головами селищних рад, тепер вже територіальних громад.

Питання озеленення порушила Оксана Кузьменко – ГР «Глибинний екологічний опір». В даному випадку вона розпочала із прямих запитань, які звучали до начальника управління ЖКГ. Відповіді грунтовні п. Оксана одержала.

Вагомі акценти все ж зробив Анатолій Сушко юрист, голова ГО «За чисте майбутнє», він надав експертну оцінку стану ДП «Тернопільський державний завод по переробці м'ясокісткового борошна «Ветсанзавод», де займаються переробкою органіки та решток тварин. Анатолій Сушко запевнив, що припинення діяльності заводу принесе набагато більшої шкоди екології, ніж його діяльність.

- Проте, без модернізації і оснащення даний «Ветсанзавод» не виживе, - каже Анатолій.

unnamed (8)
unnamed (8)

Як підсумок, Сергій Васильків – співорганізатор акції «Зробимо Україну чистою, РАЗОМ» та всеукраїнського руху «Let's do it Ukraine» в Тернопільській області розповів про заходи та акції, які планують проводити у Тернопільській області і у місті зокрема, задля пропагування культури і збереження навколишнього середовища у його первинному вигляді.

До цієї теми відноситься також сортування сміття, з чим в Тернополі доволі важко. Про недоопрацювання в цьому напрямку розповів детальніше Юрій Собі – представник Всесвітнього Фонду Дикої Природи (WWF) в Тернопільській області.

Тож, як підсумок, члени круглого столу погодились з загальною думкою, що у нашому місті ще є над чим працювати, і для того, щоб навести лад в сфері екології, необхідно розпочати з суспільства і злагодженої наполегливої праці.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео