Оксана Бучко

Тернополяни попереджають про небезпечну рибу

unnamed

Про небезпеку консервованої риби, що часто стає джерелом отруєння попереджають у  Держпродспоживслужбі області. Також небезпечними є грибні консерви, якими за статистикою викликано 50% отруєнь, м’ясні продукти, консервовані фрукти і навіть погано промита картопля, запечена у фользі.

-Тернополяни, уникайте споживання риби невідомого походження, яка продається без супровідних документів, а також якщо ви бачите неналежні умови її зберігання на вітрині, - повідомляє директор Держпродспоживслужбі області Василь Хомінець у Facebook. -  Постачальнику ТОВ «ЧУДО-ЮДО» (м.Світловодськ, Кіровоградської області) рекомендовано терміново призупинити реалізацію риби в"яленої до закінчення епідеміологічного розслідування та зняти з реалізації дану продукцію в торгівельних мережах.

Ботулізм - це в більшості випадків смертельне гостре інфекційне захворювання, характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м'язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишківника. Першим симптомом ботулізму є нечіткий зір, відчуття туману, пелена перед очима, двоїння видимих предметів. Явною ознакою є поява косоокості. Далі слідує комплекс порушень мови, ковтання, птоз (опущення верхньої повіки), неможливість відкрити очі, розширюється зіниця. У потерпілого змінюється голос, з’являється сухість у роті, сильна слабкість. Якщо хворий вчасно не отримав необхідну медичну допомогу, то у нього швидко розвивається параліч органів дихальної та серцево-судинної системи і потерпілий вмирає. Дуже часто, якщо хворий приймав алкоголь, то прояви ботулізму приймаються за прояви алкогольного отруєння, і медичну допомогу хворому надають занадто пізно.

Пам’ятайте, що консервовані в домашніх умовах продукти не можуть бути повністю чистими. Тому, якщо Ви все ж зважилися з'їсти консервацію, то перед вживання прокип'ятіть вміст банки у воді 15-20 хвилин. Термічна обробка вб'є токсини, які вже встигли утворитись. Зберігати домашні консерви необхідно тільки при низьких температурах. Не забувайте мити руки після прогулянки і тим більше після садових робіт. Привчіть до цього і Ваших дітей. Тільки чистота та гігієна зможуть уберегти Вас від цієї страшної недуги.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео