Віра Олександрович

«Систему безоплатної правової допомоги лихоманить через чиїсь амбіції» - Едуард Кольцов (відео)

unnamed (5)

Система безоплатної правової допомоги, або БПД, працює у штатному режимі, тож продовжує надавати консультації і правовий захист жителям Тернопілля. Утім, проблеми там дійсно є, визнає начальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов.

Про це він розповів сьогодні, 8 червня, підбиваючи підсумки роботи Головного територіального управління юстиції за п’ять місяців цього року.

[embed]https://youtu.be/xs0pMCujgqo[/embed]

Едуард Кольцов нагадав, що система БПД – це пріоритетний проект Міністерства юстиції і Уряду України. Проте протягом останнього часу було багато маніпуляцій з приводу того, що буде із Бюро безоплатної правової допомоги і чи матимуть вони взагалі майбутнє.

  • Починаючи із 2014 року система отримала фактично друге життя і почала активно розвиватися, - каже Едуард Кольцов. – Тоді Міністерство юстиції виступило з ініціативою про додаткове фінансування системи БПД. У 2015 році за ініціативи міністра Павла Петренка ліквідували районні управління юстиції, а зекономлені кошти і всю наявну техніку та обладнання передали для розширення системи безоплатної правової допомоги. Тож нині по всій країні діють 550 центрів і бюро правової допомоги. Проте контакт із ними нині налагоджувати складно. Вони усі ігнорують вимоги і рекомендації Мін’юсту.

Нагадаємо, 31 травня відбулися співбесіди із кандидатами на посаду директора Координаційного центру із надання правової допомоги (попередній керівник перейшов на іншу роботу – прим.). Відтак визначили і переможця – Павла Мороза. Після цього у пресі з’явилися відкриті заяви від працівників системи БПД. Більшість висловилася про те, що конкурс  нівелював наші цінності і підірвав довіру до цієї системи. Але Едуард Кольцов вбачає проблему не власне у конкурсі, а в чиїхось особистих амбіціях.

[embed]https://youtu.be/opWRfZjikmQ[/embed]

Окрім того, дійсно виникли проблеми із належною оплатою праці працівників бюро. Попри обіцяну високу заробітну платню, люди із 1 січня 2017 року отримували лише мінімальний розмір, тобто - 3200 грн. Але сталося це не через Міністерство юстиції, а з вини колишнього керівництва Координаційного центру із надання правової допомоги. Нещодавно Павло Петренко особисто звернувся до уряду із проханням дофінансувати систему БПД. Гроші повинні надійти незабаром. Утім, говорити про зняття конфлікту – важко. Добре, що хоч бюро працюють у штатному режимі, продовжуючи допомагати громадянам.

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео