Віра Олександрович

Скандал: котельні на торфі у Тернополі мусять запустити до 15 жовтня (фото, відео)

  • Не будуть розглядати ваші питання, - ще перед початком засідання звернувся свободівець Михайло Сиротюк до тернополян, які у залі чекали на чергу «земельних» пунктів. – Депутати домовилися тільки про кілька технічних питань…
  • unnamed (2)
    unnamed (2)

Власне, так і сталося (про те, що також відбулося на сесії, читайте ТУТ і ТУТ – прим.). У роботі скандальної 15-ї сесії Тернопільської міської ради сьогодні, 26 червня, взяли участь 32 депутати із різних фракцій. За наявності кворуму, обранці змогли працювати, але погодилися розглянути не всі, а лише 6 нагальних питань. Окрім того, спробували вплинути на ситуацію із добудовою 7 котелень на альтернативному паливі.

unnamed
unnamed

У залі прозвучало відразу дві заяви із проханням про припинення добудови котелень. Спершу пропозицію дав саме Михайло Сиротюк, адже це у нього на окрузі розташована одна із котелень: вул. Київська, 3а/3с.

[embed]https://youtu.be/MFzg_4MUUA4[/embed]

- У нас, на вулиці Київській зафіксовано продовження будівництва, хоча перед тим не було ніяких погоджень із мешканцями, - повідомив Михайло Сиротюк. – Хотів би попросити міського голову включити до розгляду наступної сесії проект рішення про заборону будівництва котельні. А також дати протокольне доручення пану Чумаку на заборону проведення реконструкції та будівництва котельні на альтернативних видах палива до того моменту, поки не буде надана уся дозвільна документація.

unnamed (3)
unnamed (3)

Заяву майже такого ж змісту, але щодо котельні на вул. Франка, 16 зачитала представниця «Народного контролю» Вікторія Шараськіна.

[embed]https://youtu.be/XSJaR1q5G0w[/embed]

Врешті вона запропонувала заборонити будівництво і експлуатацію котельні на твердому паливі до винесення позитивних рішень депутатської комісії із питань ЖКГ. Окрім того, депутат наполягала на проведенні громадських слухань. До її вимог приєднався представник «Самопомочі» Юрій Штопко. Він запропонував додати до згадуваного протокольного доручення і інші 5 об'єктів, тобто котельні на вулицях: Купчинського, 14а, Лемківській, 23, Лесі Українки, 4, Живова, 12 і бульварі Просвіти, 9. Колеги із ним погодилися.

Апелювали громадським активістам і депутатам особисто міський голова Сергій Надал і начальник КП «Тернопільтеплокомуненерго» Андрій Чумак. Причому мер наполягав, що думки фахівців абсолютно протилежні заявам тернополян.

[embed]https://youtu.be/Hg7MZM8kCmE[/embed]

Андрій Чумак також переконував, що небезпеки немає, а без альтернативного палива не опалюють житло ніде в світі.

[embed]https://youtu.be/8OI2WBFoe-4[/embed]

Варто згадати, що дали слово і тернополянам, які давно протестують проти котелень на торфі.

[embed]https://youtu.be/T-NDpaTECh4[/embed] [embed]https://youtu.be/3SfHizwuIPk[/embed] [embed]https://www.youtube.com/watch?v=KnKb1q8wfWk&feature=youtu.be[/embed]

Втім, усі доводи досвідченого хіміка Олександри Підгурської викликали лише посмішку у мера. Він знову ж таки звернувся до Андрія Чумака. Адже, за його словами, закінчити усі роботи на котельнях треба до 15 жовтня, тобто до початку опалювального сезону, а майстри уже і так вибилися із графіку.

[embed]https://youtu.be/ZVmsmfyRofM[/embed]

Пояснення Андрія Чумака звучали як мінімум дивно. Мовляв, нехай працюють, усе монтують, а якщо датчики викидів покажуть перевищення норми чи небезпечні речовини, то ми їм заборонимо працювати.

[embed]https://youtu.be/HskUlXh4v3k[/embed]

Це, у свою чергу, вже викликало сміх у протестувальників. Адже навряд чи бізнесмен просто так вкладає мільйони у проект, який потім не буде працювати і давати йому прибутки.

енененерпкугрукгарукгшау
енененерпкугрукгарукгшау

Врешті депутати таки дали 23 голоси «за» протокольне доручення очільнику міських тепломереж щодо заборони проведення будь-якої реконструкції чи будівництва твердопаливних котелень за семи адресами. Вимога стосується періоду до отримання усіх дозвільних документів і проведення громадських слухань.

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео