Віра Олександрович

Тернопільський феномен: чому депутати ухвалили 6 питань і розбіглися (фото, відео)

Сесія_поліція

Без замінувань і протистоянь, але все одно – неспокійно минуло засідання у Тернопільській міській раді сьогодні, 26 червня.

Нагадаю, продовжити 15-ту сесію у Тернополі планували о 10 годині. Оскільки у попередні кілька разів у цей час відбувалися протистояння, то частина тернополян очікувала такого ж сценарію і сьогодні. Втім, події розгорнулися по-іншому. Навіть людей під мерією зібралося набагато менше. Було очевидно, що політики нарешті до чогось домовилися.

На сходах
На сходах

Люди
Люди

[embed]https://youtu.be/Cs2BquqBbC0[/embed]

Нагадаю, міський голова робив дві спроби зібрати депутатів (24 квітня і 12 травня – прим.), але відкрити сесію не зміг. Попри масові протистояння під будівлею мерії, 2 червня частина депутатів все-таки зібралася і проголосувала за 30 питань. Проте ці рішення і законність самого засідання уже оскаржують. В Асоціації міст України впевнені: Сергій Надал не мав права розпочинати сесію, оскільки у залі був 21 депутат, хоча, за регламентом, для кворуму потрібно 22-є «плюс» голос мера.

Кордон
Кордон

Поліція належно підготувалася і цього разу. Обидва боки вулиці Листопадової були знову перекриті. Поліцейські навіть сумки змушували відкривати. Поліцейських - у формі і без – спершу було більше, як звичайних тернополян і прихильників ВО «Свобода »...

[embed]https://youtu.be/GBZ-70BXhHg[/embed]

Проте понеділок видався спокійним. Троє депутатів, яких вигнали із лав ВО «Свобода», сьогодні не прийшли. Решта колег із інших фракцій вирішили взяти участь у засіданні. Щоправда, нагадаємо, сесію від 2 червня вже оскаржують, тому не до кінця зрозумілим є те, чи було законним і нинішнє засідання.

Засідання
Засідання

Свобода
Свобода

[embed]https://youtu.be/SAPdPG96Jpg[/embed]

Один із «опальних» депутатів – Іван Сороколіт свою позицію щодо подій уже висловив у «Фейсбуці» (цитуємо): «Надіємось, ніхто сильно не ображається, що депутати-«зрадники» не витрачали час і нерви на намагання потрапити на продовження незаконної сесії (вона розпочалася 2 червня без необхідного кворуму 22 депутата, і ми це доведемо у суді).

Дякуємо депутатам, що відмовилися розглядати велику кількість питань на нелегітимній сесії і закрили її, щоб не ставити під удар незаконності питання простих людей.

Дякуємо виборцям, яких ми просимо вже НЕ витрачати час на наш захист (кожен має свою роботу, своє життя), а вони все одно йдуть і відстоюють своїх депутатів. Це неймовірний феномен, що заряджає енергією і позитивом. Як після таких ваших вчинків я можу скласти руки»

До речі, міський голова Сергій Надал 15-ту сесію дійсно близько 12.00 закрив, хоча порядок денний не був розглянутий навіть на 5-ту частину. Ухвалили депутати тільки 5 із 6-ти доданих питань і 1 пункт порядку денного... Про те, що відбувалося у міській раді сьогодні, читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео