Оксана Бучко

Тернополянам стає не вигідно заправлятись газом

73e1caae7c5b177958de9cd658d56f55(1)

Ціна на автогаз шокує тернополян. За літр доводиться платити 16,50 грн.

За словами генерального директора Української енергетичної біржі Олександра Коваленка, газ для авто в Україні став дорожчим, ніж у деяких країнах ЄС, пише wz.lviv.ua.

Для порівняння: у Франції газ коштує 0,74 євро за літр, у Британії — 0,63, в Італії — 0,60, у Португалії — 0,58, у Німеччині — 0,53, у Прибалтиці — 0,5, у Словаччині — 0,43, у Польщі — 0,41. В Україні — приблизно 0,47 євро за літр.

Такі зміни пов’язують з дефіцитом газу на ринку. Також припускають і змову гуртовиків та власників заправок.

Про те, що автомобільного газу може не вистачити на всіх охочих його придбати, учасники паливного ринку почали говорити ще у червні. 80% газу Україна імпортує (переважно з Росії і Білорусі). Влітку заводи у цих країнах закривають на планові ремонти, а потужностей для зберігання автомобільного газу Україна немає. Крім того, Росія, яка постачає Україні до 60% скрапленого газу, навмисно створює адміністративні перепони. Оперативно поставити автогаз з Румунії не вдалося. «Укрзалізниця» надає цистерни під цей вид палива лише через 40 днів після заявки.

Дефіцит спричинили і нелегальні покупці автогазу, які скуповували його у великих трейдерів та перепродували за готівку без сплати ПДВ.

Припускають, що ціна може сягнути і 18 грн за літр, що суттєво знизить попит. Тоді ціна може впасти і до 11-12 грн, - роблять обережні прогнози економісти.

Антимонопольний комітет за дорученням віце-прем’єра Степана Кубіва взявся перевіряти ситуацію на ринку скрапленого газу, проте з висновками не поспішає — чекає додаткової інформації від Міненерговугілля, ДФС та Держстату.

У зв’язку з подорожчанням газу підняти ціни вирішили таксисти. У Тернополі ціна за мінімальний проїзд тепер становитиме 30, а то й 35 грн, замість звичних 25-ти.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео