Віра Олександрович

Тернопільщина: штаб, яким керував легендарний «Крук», чекає на молодих патріотів (фото, відео)

Основне (Copy)

Фестиваль-реконструкція «Луни повстанського краю», що почався на Шумщині із 13 жовтня, підходить до завершення. Однак усі, хто сьогодні, у неділю, вибереться із теплих домівок, ще встигнуть насолодитися незвичною атмосферою цього заходу.

Нагадаємо, у місцині посеред лісу, поруч із селом Антонівці, організатори фесту відтворили життя табору військової округи УПА «Волинь-Південь». Цей масовий захід став центральним серед подій, які проводили на Тернопільщині із нагоди відзначення 75-річчя створення Української Повстанської Армії.

Ще у п’ятницю, 13 жовтня, на місці колишнього штабу УПА відкрили стайню для коней і пекарню, де тепер дійсно можна пекти хліб. Ним щиро пригощала усіх охочих Ганна Тимчук зі Стіжка.

Тимчук (Copy)
Тимчук (Copy)

Зерно повстанці мололи на звичайних жорнах, тож воно було із висівками. А такий хліб – дуже поживний, - розповідає жінка. – Пекли його ті, хто міг, адже жінки, яких було досить у таборі, також брали участь у сутичках, ходили у розвідку або доглядали за пораненими.

До речі, голодними не залишають ані гостей свята, ані молодь, яка зараз проводить у штабі вишколи. Там під час фестивалю постійно працює польова кухня. До того ж, харчі – від печення до шашликів пропонують підприємці, які готують страви просто в лісі.

Кухня1 (Copy)
Кухня1 (Copy)

Кухня2 (Copy)
Кухня2 (Copy)

Окрім того, у комплексі відкрили оновлений повстанський клас і відтворили інші особливості таборового життя. Адже концепція заходу – повне «занурення» у будні Української Повстанської Армії. Недоступним є наразі лише один об’єкт – криївка. Вона якраз перебуває на реконструкції.

Стенд2 (Copy)
Стенд2 (Copy)

Стенд3 (Copy)
Стенд3 (Copy)

Нагадаємо, саме у тому лісі почала функціонувати Антонівська республіка, що об’єднала навколо себе села Тернопільщини і Рівненщини. Адже наприкінці 1942 року ОУН вирішила сформувати великі партизанські сили, поклавши тим самим початок регулярній українській армії. У листопаді того ж року у Шумських лісах почали діяти перші загони УПА, а у 1943-му, власне, і створили табір УПА «Волинь: Південь». Штабом керував молодий хлопець – Іван Климишин – легендарний «Крук».

Під час фестивалю відбулися репрезентації книг на історичну тематику, концерти, кінопокази фільмів «Жива» і «Червоний». Щовечора для гостей влаштовували концерти. Проте урочисте відкриття відбулося в обід у суботу, 14 жовтня. Заходи розпочалися із літургії та панахиди пам’яті на повстанському цвинтарі.

Цвинтар (Copy)
Цвинтар (Copy)

Після чого виступили із вітальним словом очільники краю та інші гості.

[embed]https://youtu.be/27OiLX4A8OY[/embed]

Під час нагородження (Copy)
Під час нагородження (Copy)

[embed]https://youtu.be/-8pCnUxHwXA[/embed]

Згодом відбулася церемонія нагородження вояків АТО відзнаками із нагоди Дня захисника України.

[embed]https://youtu.be/r9N8F4SCMRw[/embed]

Під час нагородження2 (Copy)
Під час нагородження2 (Copy)

Один із нагороджених учасників АТО (Copy)
Один із нагороджених учасників АТО (Copy)

Особливо урочистою була та частина, коли родичам героїв УПА передавали хрести, фактично отримані повстанцями у 40-х роках за бойові заслуги, але – не вручені.

Ветерани УПА (Copy)
Ветерани УПА (Copy)

[embed]https://youtu.be/sphvvHJbMBA[/embed]

Гостей у меморіальному комплексі цього року було дійсно багато. Вони мали що оглянути, а за нагоди отримати інформацію. Тим паче, в історії УПА досі є чимало темних плям, адже за часів радянської окупації всі спогади і натяки про бої і повстанців намагалися стерти.

[embed]https://youtu.be/Z4tX1P0ejOg[/embed]

До речі, організовувати екскурсії і проводити військово-патріотичні табори  у штабі УПА планують постійно. Адже, напевно, немає кращого місця на карті України, де можна було б виховувати справжніх молодих патріотів. Ще про свято у лісі читайте ТУТ і ТУТ.

Виставка книг (Copy)
Виставка книг (Copy)

у стайні (Copy)
у стайні (Copy)

Вояки АТО (Copy)
Вояки АТО (Copy)

Молодь на вишколі2 (Copy)
Молодь на вишколі2 (Copy)

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео