Віра Олександрович

У Тернополі нарешті буде «Хатіко»

Хатіко_ф

Громадський проект «Хатіко» все-таки отримав шанс на реалізацію у Тернополі. Це рішення підтримала більшість міських депутатів на сесії 24 жовтня.

Проте під час розгляду цього пункту, а він був під №270 - не все було гладко. Обговорення питання перетворилося на жваву дискусію. Захищати ідею довелося її автору - Ірині Романовій. Врешті до її слів дослухалися.

Нагадаємо, у сесійній залі того дня ухвалили чимало цікавих питань. Про це докладно читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Створити Центр швидкої допомоги і комплексної діагностики для тварин під назвою «Хатіко» команда ініціативних тернополян планувала ще торік. Йшлося про те, що проект буде і соціальним, і комерційним одночасно. Адже 50% прибутку мали віддавати на зменшення напруги у громаді, пов’язаної зі значною кількістю безпритульних тварин. Ініціатори робили ставку на закупку мінімального комплекту необхідного обладнання і облаштування операційної та приміщень цілодобового стаціонару, щоб розпочати діяльність. Далі планували надавати послуги і розширювати матеріальну та інтелектуальну базу.

Втім, торік цей проект, претендуючи на фінансування із «Громадського бюджету», не отримав належної підтримки тернополян. Тепер автори ідеї створення «Хатіко» пішли іншим шляхом і отримали для центру в безоплатне користування майно комунальної власності за адресою вул. Є. Коновальця, 14.

Дискусії у залі точилися навколо того, чи не будуть проти місцеві жителі. Адже не всім може сподобатися таке сусідство із бездомними собаками і кішками. Але депутат від цього округу - Назар Зелінка запевнив, що жодних негативних думок з цього приводу не чув.

- Ми не будемо там утримувати тварин. Плануємо проводити операції, в основному – зі стерилізації, - пояснила Ірина Романова.

До речі, ця жінка – переселенка із Луганська, але вирішила допомогти громаді Тернополя розв’язати проблему, що виникла через значне число безпритульних тварин. Із  35-ти присутніх у залі депутатів 29 були «за», не голосували – 5, утримався – 1.

Після ухвалення цього питання на сесії Олена Дейнека – одна із ініціаторок появи проекту «Хатіко», написала на своїй сторінці у Facebook таке: «Велике спасибі міському голові Сергій Надал. Велике спасибі депутатам Тернопільської міської ради, які проголосували за виділення комунального приміщення для ветеринарного пункту соціальної спрямованості».

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео