Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: Щоб жити довго і щасливо, не треба дієт і спортзалу, радить 105-річний японський лікар

4

Як прожити більше 100 років щасливо тернополяни можуть дізнатись із порад японського лікаря Шігеакі Хінохара. Він помер 18 липня 2017 року у віці 105 років. До самої смерті залишався президентом Міжнародної клініки Святого Луки в Токіо, де продовжував приймати пацієнтів. У його блокноті сторінки були заповнені на 5 місяців наперед.

13 складових секрету довгого щасливого життя від японського лікаря опублікували на takprosto.cc.

  1. Радіти!

Відчуття радості приносить більше користі, ніж сон і їжа. Ось як пише про це доктор Хінохара: «Людина отримує енергію не з їжі або сну, а з веселощів. Не варто виснажувати своє тіло надмірно жорстким режимом харчування або сну.

  1. Харчуватися правильно!

Секрет довголіття японця - в помірному споживанні їжі. Чашечка кави зранку, молоко або апельсиновий сік з оливковою олією - ось і весь сніданок. Обід можна пропустити або зробити його мінімальним. Якщо ти зайнятий корисною справою, їжа тобі не потрібна. На вечерю краще їж овочі, рибу з рисом. Вживання м’яса потрібно обмежити, двічі в тиждень по 100 грам цілком достатньо.

  1. Планувати наперед

Заповнюй блокнот планами на майбутнє. Думки матеріальні - коли думаєш про майбутнє, немає часу озиратися в минуле і засмучуватися через проблеми.

  1. Поширювати знання

Шігеакі Хінохара проводив мінімум 150 лекцій на рік. Тривалість кожної - до півтора години, і весь цей час він читав їх стоячи.

  1. Лікарі не можуть вилікувати все!

«Коли лікар рекомендує вам здати якісь аналізи або зробити операцію, запитаєте його, став би він радити те ж саме своїм дітям, дружині або іншим родичам?» Іноді улюблена музика чи тварини допомагають краще, ніж досвідчені лікарі.

  1. Не шкодувати себе!

Фізичні навантаження необов’язково виконувати в спортзалі. Піші прогулянки, велосипед, сходи замість ліфта - це набагато краще. ніж нічого. Диван - найлютіший ворог, відпочивати потрібно активно. У свої 105 років Хінохара переступав відразу дві сходинки, змушуючи м’язи працювати.

114077
114077

  1. Читати!

Знайди свою книгу для натхнення. Нехай вона допоможе визначити мету в житті.

  1. Біль - не вирок!

У сучасних лікарнях повинно бути більше веселощів: музики, танців, тварин. Художня терапія допомагає краще ліків. Переключивши увагу з болю на щось цікаве, відразу забуваєш про неї.

  1. Переоцінити цінності

У гонитві за матеріальним збагаченням людина забуває про найголовніші речі - любов, турботу, милосердя.

  1. Наука як мистецтво

Науковими формулами і незрозумілими фразами допомогти людині неможливо. Хвороби тісно пов’язані з людською душею. Всі люди різні, і підхід до лікування має бути індивідуальним.

  1. Бути готовим до несподіванок

Наше тіло здатне творити неймовірні речі. Шігеакі Хінохара розповів дивовижну історію про те, як він потрапив в полон і покладався тільки на власні сили. Любов і повага до свого тіла допоможе подолати будь-які фізичні випробування.

  1. Знайти вчителя

Знайди зразок для наслідування. Всіма силами намагайся перевершити його. Героєм для Хінохара був його батько, пізніше він надихався іншими особистостями: «Коли я опиняюся в скрутному становищі, я намагаюся уявити собі, що б ці люди зробили на моєму місці».

  1. Жити довго - це прекрасно!

Кожного ранку варто ставити мету робити цей день кращим, ніж попередній. Допомагати слід усім у міру можливості. Не потрібно вимагати нічого натомість. Життя є найкращою оплатою.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео