Орест Сарматський

Через що фермерському господарству дісталось 2 млн грн допомоги? (Агро-новини)

13

2 млн грн виділили депутати чернівецької обласної ради фермерському господарству у селі Довжок, Новоселицького району. Це не покриє усіх збитків, але допоможе господарству вижити. Гроші планується витратити на закупівлю молодняка, повідомляє acc.cv.ua.

Нагадаємо:  У с. Довжок Новоселицького району зафіксовано спалах АЧС

0312
0312

Господарство було незастраховане, район також відмовився допомогти, тому фермер звернувся до обласної ради. Голова Чернівецької ОДА підкреслив, що фермер зробив усе, що від нього вимагали: спалив свиней і не допустив поширення хвороби. Тому, щоб і в подальшому фермери діяли згідно встановлених правил при АЧС, потрібно їм допомагати. В інакшому випадку інші фермери можуть і не дослухатись до карантинних вимог. Після тривалого обговорення депутати погодилися виділити понад 2 млн грн на два роки поворотної допомоги фермеру.

Виробники кавунів не змогли побити минулорічний результат з експорту

Виробникам кавуна в Україні в цьому році не вдалось втілити амбітні плани щодо експорту. В поточному сезоні обсяги продажу українських кавунів на зовнішньому ринку склали менше 18 тис. т. Рік тому, результат на рівні 20 тис. т фахівці ринку також назвали незадовільним. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

«Кавуновий сезон, що лишився позаду, був дуже важким для українських виробників. Він досить рано розпочався і дуже швидко закінчився. Перша партія українських кавунів перетнула кордон Молдови в останній тиждень червня, а вже у другій половині серпня нам фактично не було чого експортувати», — розповідає експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

0302
0302

За її словами, ранній початок сезону став можливий за рахунок суттєвого розширення виробничих площ під раннім кавуном, саме через це в червні ціни на продукцію в українських господарствах обвалились до рівня собівартості. Але на цьому перешкоди не закінчились. У серпні через аномальну спеку та посуху українські фермери втратили значну кількість врожаю, і хоча ціни в останній місяць літа злетіли досить помітно, більшість фермерів цим не скористались. Господарствам було досить важко сформувати мінімальну партію продукції навіть для внутрішнього ринку, не говорячи про експорт.

Виробництво молока утримується на минулорічному рівні

У січні-жовтні поточного року виробництво молока в господарствах усіх категорій склало 8,9 млн т, що на 0,8% менше, ніж за відповідний період минулого року. Про це поінформувала аналітик Асоціації виробників молока (АВМ) Яна Музиченко.

0303
0303

Зокрема у жовтні було вироблено 851,9 тис. т молока усіх видів, що на 84,9 тис. т менше ніж у вересні, це показує традиційне сезонне скорочення виробництва молока. В порівнянні із жовтнем 2016 р. обсяг практично не змінився та зменшився на 3,1 тис. т.

Частка промислово-виробленого молока в загальній структурі склала 26,1%, або 2,3 млн т. Це на 1,8% більше, ніж у січні-жовтні минулого року. В господарствах населення за аналізований період виробили 6,6 млн т молока, що на 1,7% менше, ніж торік.

Вибір читачів за тиждень

Відео