Віра Олександрович

У Тернополі створять 200 місць у садочках і не братимуть гроші на бланки у поліклініках (фото, відео)

Сесія (Copy)

Кошти на бланки у міських поліклініках Тернополя заклали у бюджет-2018. Тому, очевидно, по 2-3 гривні на папір і бланки у тернополян медики більше не проситимуть.

Власне, цей пункт витрат – один багатьох, передбачених у кошторисі міста на наступний рік. Ухвалили його сьогодні, 15 грудня, на сесії Тернопільської міської ради. Працювали сьогодні швидко і ефективно, а тому до 17.45 години встигли пройти загалом 302 (!) пункти. Окрім того, заслухали представників громади (про це читайте ТУТ і ТУТприм.).

[embed]https://youtu.be/qQm9LR9290w[/embed]

Понад 300 мільйонів гривень – на комуналку

Питання про «Бюджет Тернополя на 2018 рік» стало одним із ключових на цій сесії. Отже, дохідну частину на 2018-й врешті затвердити в сумі 1 мільярд 677 мільйонів гривень. Видаткову частину, без трансферту із держбюджету –  1 мільярд 646 мільйонів гривень. Ці гроші розраховані насамперед на оплату праці і енергоносіїв, пільгове перевезення, соціальні програми, а також потреби житлово-комунального господарства. На фінансування за програмою «Громадський бюджет» у 2018-му передбачили майже 9,5 мільйонів гривень.

Сесія2 (Copy)
Сесія2 (Copy)

До того ж, лише на утримання освіти заклали 731 мільйон гривень. У місті за ці гроші планують поновити роботу садочків, які раніше не функціонували, а також  відкрити додаткові групи в діючих закладах. Очікується збільшення місць у комунальних ДНЗ на 200 місць. Можливо, це задовольнить потреби мамусь, які розпочали у Тернополі «революцію».

[embed]https://youtu.be/tWyFXOFf2f0[/embed]

Розширити планують і мережу інклюзивних закладів, придбати комп’ютерні класи і мультимедійні комплекси для закладів освіти. На сферу охорони здоров’я виділили 188,5 мільйонів гривень. Здебільшого, вони підуть на ремонти, придбання медичного обладнання, меблів і білизни. Понад 300 мільйонів гривень спрямують наступного року на сферу житлово-комунального господарства. У переліку робіт: - капітальний ремонт і реконструкція проїжджої частини Гаївського моста, - завершення робіт на дамбі Тернопільського ставу, - проведення капітального ремонту тротуарів на 23 вулицях, - капітальний ремонт доріг, - капітальний ремонт міжквартальних проїздів, - розвиток велоінфраструктури в межах транспортних розв’язок, - влаштування дитячих майданчиків тощо.

«У Тернополі місцевого самоврядування немає»

Понад 71 мільйон отримає галузь культури і понад 45 - сфера молоді і спорту. Також у бюджеті запланували гроші на очищення ставу, термомодернізацію будівель, придбання нових автобусів і тролейбусів (для нових і старих маршрутів), будівництво нових тролейбусних ліній, виконання проектів і програм (до відома пункти їх виконання прийняли перед кошторисом – прим.).

Протестувальники у залі (Copy)
Протестувальники у залі (Copy)

Нагадаємо, тривало це засідання від ранку. Перерв на політичні перемовини політики цього разу не брали, але ходили на обід і навіть дещо затрималися. Лише одна нарада потрібна була міському голові Сергію Надалу із головами фракцій для того, щоб повернутися у кінці сесії до розгляду деяких «завалених» раніше питань. Левову частку порядку денного зайняли традиційно земельні питання.

Пікет (Copy)
Пікет (Copy)

Один із депутатів, які так і не потрапили до зали – Іван Сороколіт, так оцінив роботу колег на своїй сторінці у «Фейсбук» (цитуємо): «У Тернополі місцевого самоврядування немає… Мовчки споглядають і свідомо або несвідомо стають співучасниками партії «Самопоміч», «Громадянська позиція», «Блок Петра Порошенка», «Народний контроль», «Радикальна партія Ляшка». Правоохоронцям усе складніше маскувати власну залежність від корупційної верхівки міста… Дякуємо небайдужим тернополянам і окремим депутатам, які у непростих умовах намагаються відновити законність і служити громаді. Попереду у тернополян багато роботи. І ми її зробимо…».

Сороколіт (Copy)
Сороколіт (Copy)

Що цікаво, на сесії не було голови земельної комісії Андрія Шкули і секретаря міської ради Віктора Шумади. Вони – у відрядженні. Разом із керівниками краю 11 грудня вилетіли до В’єтнаму налагоджувати гуманітарні контакти і економічні відносини. До речі, чимало земельних питань сьогодні підтримки не отримали. Вочевидь, їх перенесуть на наступну сесію. Коли вона відбудеться, поки що невідомо.

Кінець (Copy)
Кінець (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео