Незабаром на Тернопільщині втілюватимуть новий проект

15326522_1148407891939817_4796029774605183681_n

У Тернопільській області розпочинається реалізація проекту розвитку еко- та агротуризму туристичної дестинації «Тернопільське Придністер’я». Ініціатива має на меті впровадження європейської моделі розвитку туристичних територій завдяки реалізації пілотних проектів зі створення Зелених Шляхів (Greenways) у Борщівському, Бучацькому, Заліщицькому, Монастириському та Чортківському районах Тернопільської області.

Про це розповіли на сайті ТОДА.

Втілюватиметься проект завдяки ініціативі відділу туризму облдержадміністрації, Української асоціації активного та екологічного туризму та галузевих експертів, в рамках виконання Стратегії та Програми розвитку туризму в Тернопільській області на 2016-2020 роки.

Минулого року наприкінці листопада – початку грудня асоціацією активного та екологічного туризму спільно з відділом туризму Тернопільської ОДА проведено інформаційні зустрічі у 5 районах за участі голів об’єднаних територіальних громад, місцевих рад, підприємців, суб’єктів туристичної діяльності (готельєрів, рестораторів, власників сільських зелених садиб, баз відпочинку), громадських організацій щодо підготовки та реалізації проекту.

За результатами 2-місячної роботи проектної групи підготовлено та нині презентується «Стратегія розвитку туризму Зеленого Шляху «Тернопільське Придністер’я» на 2018 – 2022 роки (в межах Монастириського, Бучацького, Чортківського, Заліщицького та Борщівського районів Тернопільської області)». Документ підготовлено з урахуванням наявності ресурсів для туристичного розвитку, доступності і комунікацій, інфраструктури, управлінського та кадрового потенціалу.

Експерти проекту користуються авторською методикою оцінки наявних туристичних ресурсів. Стратегія пропонує розвиток території 5 районів, прилеглих до Дністра, з подальшим плануванням територіального туристичного продукту, створенням пропозиції видових туристичних продуктів, визначення необхідної для них інфраструктури.

Довідково:

Зелені Шляхи (Greenways) – це багатофункціональні екологічні подорожі вздовж зелених коридорів для піших та велотуристів. Це шляхи природно-культурної спадщини, створені вздовж річок, традиційних історичних торгових шляхів, природних коридорів і залізниць. Шляхи, якими управляють місцеві громади, призначені для охорони, інтерпретації спадщини та пожвавлення місцевої економіки.

Діяльність Зелених Шляхів створює можливості для пожвавлення активності місцевих громад і розвитку щонайменше п’ятнадцяти видів підприємництва. Розвиток таких проектів дає можливість створити самими учасниками ринку та представниками місцевих громад конкурентний територіальний туристичний продукт, який буде інтегрований в національну і європейську мережу Зелених Шляхів. Зелені маршрути є також основою для реалізації місцевих ініціатив соціального характеру і проектів, пов’язаних з охороною природи ландшафтів, збереженням культурної спадщини, екологічним туризмом і транспортом, що не забруднює навколишнє середовище.

Подібні проекти вже успішно реалізуються у Київській та Рівненській областях.

Кожний зелений маршрут втiлюється групою партнерів, яка складається із громадських організацій, місцевих органів влади і фірм. Партнери підписують декларацію участі у проекті і обирають головного координатора маршруту, локальних координаторів (якщо зелений маршрут великої протяжності).

На зеленому маршруті виникають локальні ініціативи і громадські проекти, які здійснюються креативними і люблячими свою справу людьми: лідерами громадських організацій, діячами культури, художниками, народними ремісниками, дітьми і молоддю, вчителями, підприємцями тощо.

Локальні маршрути і стежки, що входять до головної нитки зеленого маршруту: велосипедні і пішохідні, кінні стежки, водні маршрути, лижні траси, доріжки для кінних поїздок на бричках і т.д. Вони носять еколого-пізнавальний характер, слугують для відпочинку, вивчення природної і культурної спадщини.

Вздовж маршруту передбачена наявність малої інфраструктури – місць для відпочинку, щитів з інформаційними таблицями єдиного взірця з графічними картами і логотипом маршруту. Велосипедні маршрути повинні проходити на дорогах зі щільним покриттям і низькою інтенсивністю руху автотранспорту. Згідно західноєвропейських стандартів, вздовж такого зеленого маршруту повинні проходити спеціально прокладені велодоріжки, які ідуть паралельно до автотранспортної магістралі і рух на яких буде безпечним для велосипедистів.

Вибір читачів за тиждень

Відео