Оксана Бучко

Тернополяни пропонували полегшити життя водіям маршруток

IMG_20180131_130704

Від початку року в Тернополі із різних причин звільнилось до 40 водіїв маршруток. Одним із пояснень є труднощі через введену систему електронного контролю оплати проїзду. Як зробити її комфортною для водіїв і пасажирів йшлось 31 січня під час круглого столу за участі представників управління транспорту області, перевізників та активістів.

- Ринок місцевих перевезень повинен стати доступним. Місцевій владі варто змінити вимоги перевізникам, - зазначила одна із організаторів заходу Ірина Яремчук. – Нові перевізники, які долучатимуться згідно цих вимог, покращуватимуть якість надання послуг. Також варто встановити однакові правила і для комунальних перевізників, і для приватних. Тоді не потрібно буде виділяти кошти на збитки комунальних підприємств.

Також мова йшла про встановлення ціни за 1 км. Тоді можна говорити про перевезення пільговиків у необмеженій кількості.

- Ціна проїзду повинна відповідати вартості пального. По-іншому самоокупності системи не буде, - зазначив перевізник Олександр Шильман.

Відбір компаній для перевізників повинен проходити жорсткіше, вважає представник управління транспорту області Микола Павловський.

- Якщо це легальне підприємство, воно і вимагатиме відповідну ціну. Але брати власника 1-2 автобусів і очікувати якісного сервісу – нема сенсу, - зазначив він.

IMG_20180131_130715
IMG_20180131_130715

Нагадаємо, що у Тернополі із приватними перевізниками уклали додаткові угоди із вимогами використовувати валідатори та перевозити пільговиків з 10 год. ранку у необмеженій кількості. Перевізники погодились на такі умови.

- Критичної кількості звільнених водії нема, - додав Олександр Шильман. - Але тільки на нашому підприємстві їх звільнилось від початку року до 15 осіб. Із цього часу через нову систему у місті трапилось 4 аварії. Із валідаторами водіям важко дотримуватись безпеки руху.

Краща ситуація у тролейбусах, де пасажири самостійно себе обслуговують. Після публікації тернополянина Олега Синовця у Facebook про інструкцію користування валідатором, подібне відео транслюють у  тролейбусах.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео