Оксана Бучко

Тернопільські військовослужбовці отримали бажані законопроекти

28168613_1595752747187472_4222884541815177479_n
Додаткові дні для відпустки, пільги на освіту, фінансову допомогу для відкриття власної справи – ці та інші переваги мають шанс використати тернопільські військовослужбовці. Низку законопроектів затвердили у Верховній Раді сьогодні, 27 лютого, повідомляє  Юридична Сотня у Facebook.

П’ять із них ухвалили у першому читанні та один - в цілому:

- Оперативне прийняття рішення щодо самовільного залишення частини.

Також є надія на друге читання для звільнення з контракту у 2018 році (5640) - надасть можливість оперативно приймати рішення щодо звільнення військовослужбовців, які без поважних причин відсутні за місцем проходження служби більше, ніж 2 місяці. Це дозволить доукомплектовувати посади, які фактично залишаються незайнятими.

- Додаткові дні відпустки (5512).

Це час, необхідний для проїзду у межах України до місця проведення наданої відпустки та назад, не буде зараховуватися до тривалості щорічної основної відпустки військовослужбовців, відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин, які надаються в особливий період під час дії воєнного стану.

- Підтримка родин померлих (6268-1).

Їм надаватимуть одноразову грошову допомогу в разі, якщо смерть настала протягом 1 року після звільнення з військової служби. Планується, що законопроект набере чинності з 1 січня 2019 р.

- Служба в ЗСУ з інвалідністю (6052).

Надасть можливість залишатись на військовій службі військовослужбовцям, які отримали травми, поранення чи інші ушкодження здоров’я під час участі в бойових діях. Йдеться лише про осіб, стан здоров’я яких дозволяє виконувати службові обов’язки відповідно до займаної посади, що підтверджується медичним висновком.

- Безкоштовна освіта (6298). Проголосували в цілому.

Скасовує вікове обмеження (23 роки) щодо користування пільгами на освіту. Окрім учасників бойових дій, це право надали інвалідам війни.

- Фінансова допомога для власної справи (5518).

Надає фізичним особам–підприємцям з інвалідністю, отриманою внаслідок поранення, контузії або каліцтва під час безпосередньої участі в АТО, право на одержання безповоротної одноразової фінансової допомоги на розвиток власної справи та право на державну допомогу у вигляді пільг з оподаткування тощо. Ухвалення та реалізація законопроекту сприятиме соціальній адаптації зазначених осіб.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео