Олег Снітовський

На Тернопільщині рівно 400 років тому сталося те, без чого нині не можуть обійтися мільйони людей у світі

Заставка-Книг21-0002 (Copy)

Книгодрукуванню на Тернопільщині – 400 років.

Чотири століття тому на Тернопільщині побачив світ стародрук, перший у волинській частині регіону.

Про це розповіла старший науковий працівник Почаївського історико-художнього музею Рита Квач.

- 12 березня 1618 року відомий друкар Кирило Ставровецький видав у Почаєві книгу «Зерцало богословія». Фактично, саме це видання стало першою друкованою книгою на теренах Тернопільщини. У стародруці викладено основи християнської теології та деякі знання про природу. Книга мала 84 сторінки, які були оформлені гравюрами, гербами знатних шляхтичів, заставками, іншими елементами», - розповіла історик-дослідник культурної спадщини Волині Рита Квач.

За її словами, з видавничої точки зору «Зерцало богословія» особливе тим, що видавалось коштами кількох небайдужих місцевих меценатів, прізвища яких поміщено у книгу. Це – перша посвята, зафіксована друкарським способом.

103-0005
103-0005

Нині деякі примірники стародруку «Зерцало Богословія» зберігаються у бібліотеках України, Польщі та Росії.

Почаївська друкарня – одна із найстаріших в Західній Україні. Після виходу «Зерцала богословія» Кирила Ставровецького друкарня припинила діяльність та відновила її лише в першій половині 18 століття і діяла до 1917 року.

За час своєї діяльності Почаївська друкарня випустила 187 релігійних книг церковнослов'янською, українською, російською, польською та латинською мовами, а ще - підручники, художню та іншу світську літературу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео