Віра Олександрович

Скандал: на Степана Барну у Києві відкрили дисциплінарне провадження (відео)

Президія

Чому виникла така шалена заборгованість із виплати зарплати працівникам закладів охорони здоров’я і освіти у Тернопільській області?

Відповідь на це запитання шукали працівники Управління Західного офісу Держаудитслужби у Тернопільській області. Вони брали участь у регіональній міжвідомчій робочій групі щодо перевірки цієї сфери. При цьому експерти опрацьовували рішення сесій, додаткові документи, таблиці, отримані на запити від структурних підрозділів місцевих рад. І результат виявився приголомшливим, повідомив під час засідання колегії обласної держадміністрації начальник Управлінням Західного офісу Держаудитслужби у Тернопільській області Євген Держерука.

У місцевих бюджетах вдалося «нашкребти» 133,7 млн грн

Отже, на початку 2017 року на оплату праці у закладах освіти і охорони здоров’я Тернопілля не вистачало аж 610 млн грн.

- Голова обласної держадміністрації затвердив заходи щодо наповнення місцевих бюджетів, економного і раціонального використання бюджетних коштів та упорядкування мережі бюджетних установ і закладів у 2017 році, - каже Євген Держерука. - Проте затверджені заходи ніхто не виконував у повному обсязі. Як наслідок, скоротили лише 395 ставок штатних працівників закладів освіти і 247 ліжок і 58,5 штатних посад медичного персоналу.

Із Тернопільської облдержадміністрації надсилали до обласної ради проекти рішень щодо реорганізації бюджетних установ і закладів, що дало б змогу зекономити бюджетних коштів на суму близько 23 млн грн. Проте ці пропозиції депутати обласної ради не підтримали.

Держерука2
Держерука2

- Аналогічно із Тернопільської ОДА надіслали листи до райдержадміністрацій і районних рад із рекомендаціями щодо оптимізації мережі бюджетних установ, - додає він. – Але ці пропозиції теж не знайшли підтримки у районних радах.

Для розв'язання проблеми довелося на галузі освіти і охорони здоров’я спрямувати  кошти від перевиконання доходів загального фонду місцевих бюджетів, а також вільні залишки бюджетних коштів, які утворилися станом на 01.01.2017 р. Використали і кошти отримані при перерозподілі асигнувань за іншими статтями видатків.

- Усього із місцевих бюджетів спрямували власних фінансових ресурсів на вказані цілі в області - 133,7 млн грн, - підсумовує Євген Держерука. – Але цього було недостатньо.

Крім того, із Тернопільського обласного бюджету надали субвенції держбюджету на виконання програм соціально-економічного і культурного розвитку регіонів на загальну суму 4,85 млн грн.

Тернопільський район
Тернопільський район

Степан Барна досі «вигрібає» у Києві за наслідки минулого року

Врешті із державного бюджету Тернопільщина отримала 65,4 млн грн, які слід було спрямувати на оплату праці із нарахуваннями працівників закладів охорони здоров’я і освіти.

- Аналізом розподілу і цільового використання стабілізаційної дотації встановили нецільове спрямування вказаної дотації на суму 4,1 млн грн, а саме: на виплату заробітної плати працівникам і оплату комунальних послуг закладів культури, соціального захисту населення та спорту, - додає він.

Зокрема, у Гусятинському районі нецільове спрямування стабілізаційної  дотації склало 1,4 млн грн; у Монастириському – 936,5 тис. грн; у Збаразькому – 922,5 тис. грн; у Бучацькому – 322,0 тис. грн; у Чортківському – 143,5 тис. грн;  у Мельнице-Подільській селищній раді – 398,3 тис. грн.

- І це при тому, що потреба в додаткових бюджетних призначеннях на зарплату працівникам закладів охорони здоров’я у Гусятинському району у кінці року становила 1,6 млн грн, а в Бучацькому - 1,5 млн грн. У Лановецькому районі ця сума становила – 1 млн грн, а в Залозецькій ОТГ – 87,8 тис. грн, - констатує Євген Держерука.

Враховуючи наведене, фахівець вимагав посилити контроль за використанням бюджетних коштів, державних і комунальних ресурсів. Із цим погодилися як голова обласної держадміністрації Степан Барна, так і його заступники. Тим паче, що вони помітили продовження негативної тенденції у 2018 р. Якщо із освітою у нас ситуація ще – сяк-так, то у сфері охорони здоров’я заборгованість уже почала накопичуватися, наголосив очільник ОДА.

[embed]https://youtu.be/siPptuZFPD0[/embed]

Відтак, Степан Барна зізнався, що на нього у Києві відкрили дисциплінарне провадження. Спричинило це якраз його прохання до Уряду про виділення додаткових 65,4 млн грн на зарплати вчителям і лікарям. Тож очільник закликав усіх керівників районів і громад негайно привести штатний розпис у закладах освіти і медицини у відповідність до формули, складеної у Кабміні. Мовляв, просити гроші у Києві він цього року вже не зможе, бо «вигрібає» ще за наслідки минулого.

[embed]https://youtu.be/hBMpw9V1uCE[/embed]

Окрім того, під час колегії ОДА піднімали низку гострих питань – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео