Тамара Коблик

29 квітня в історії Тернопільщини

29

Цього дня народилися:

педагог, автор та співавтор науково-методичних розробок, планів, експериментальних проектів Міністерства освіти Левон Вартабедян (1952, м. Кременець);

image
image

педагог, художник-аматор, учасник численних виставок в Україні та за кордоном Олег Вартабедян (1952, м. Кременець);

лікар, ­громадський діяч Григорій Гарматій (1872, село Лучка, нині Тернопільського району — 29 грудня 1930, м. Теребовля). Доктор медицини. Працював лікарем на Гуцульщині, згодом - у м. Теребовлі. Член ряду українських товариств. Під час Першої світової війни - військовий лікар австрійської армії.

вчений в галузі економічних наук, автор більше 50 наукових праць Василь Колодрубський (1943, с. Іване-Пусте Борщівського району);

журналіст, літератор, автор низки поетичних збірок, господарник у с. Шибалин Бережанського району Омелян Мацьопа (1954, с. Мішкова-Погорєловка Жовтневого району Миколаївської області);

фармацевт, громадський діяч, співзасновник УЛТ Східної Австралії, діяльний в інших організаціях Юрій Німців (1935, м. Тернопіль);

педагог, господарник, розробник методики викладання за кабінетною системою зі застосуванням автоматизованого контролю за якістю знань учнів Антон Піговський (1947, с. Почапинці Тернопільського району – 03. 09. 2007, м. Тернопіль).

pigovskiy
pigovskiy

визначна українська галицька акторка універсального перевтілення і співачка (ліричне сопрано), «Примадонна» театру Галичини Катерина Рубчакова (1881, м. Чортків  — 1919, с. Зіньківці (нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області)).

Зображення

Цей день в історії Тернопілля:

29 квітня 1887 року – в с.Новосілка, нині Бучацького району, помер від плямистого тифу український піаніст Денис Леонтович. Виконував твори класиків та власні обробки народних пісень, акомпонував співакам Євгенові Гушалевичу, Олександрові Мишузі, хору Остапа Нижанківського та іншим; підтримував творчі зв'язки з Анатолем Вахнянином, Євгеном Купчинським. Автор вальсів та інших творів для фортепіано, серед яких композиція «Souvenir a mademoiselle la Baronne Hedvige Blazowska valse elegante pour piano par Denis Leontowicz».

29 квітня 1943 року – нацисти спалили с. Молотків на Лановеччині та знищили 617 його жителів, у тому числі 92 дітей і священика Я. Юхновського.

29 квітня 1944 року - відділ УПА, під командуванням Дмитра Карпенка (псевдо «Яструб», «Лютий»), знищив біля 240 військовослужбовців НКВД поблизу с.Залізниця Кременецького району.

29 квітня 1990 року – у Тернополі урочисто освятили національний прапор.  Дівчата в одностроях несли жовто-блакитне полотнище, а хлопці у козацькій одежі – тризуб. Після освячення прапор було вивішено на будинку міської ради.

29 квітня 1990 року -  Тернопільський міський голова В’ячеслав Негода уперше склав присягу на Євангелії про те, що чесно і справедливо служитиме народові.

29 квітня 1990 року - офіційно відновлено с.Антонівці Шумського району. Восени 1946 року 177 місцевих родин радянська влада вивезла в села Розділ та Привітне Запорізької обл. Інші жителі села були розселені на Шумщині та Лановеччині.

Всі любителі хореографії можуть відзначати Міжнародний день танцю 29 квітня. З 1982 року це свято щорічно об'єднує всіх людей світу, які не тямлять своє життя без танцю. Придумали це свято молодості, ритму та емоцій в організації ЮНЕСКО, вибравши для його відзначення дату народження відомого балетмейстера з Франції Жана-Жоржа Новера. Він став теоретиком хореографічного мистецтва, завдяки чому його прозвали батьком сучасного балету.

Відомо, що чоловік, ім'я якого пов'язане з появою цього свята, обгрунтував принципи балету деяких жанрів. Вони були викладені в його праці «Лист про танець і балети». Саме вишукування Новера вплинули на розвиток такого жанру, як балет-п'єса, який вимагає єдності пантоміми, танцю, музики і мистецтва.

День танцю відзначають люди, що працюють в області опери та балету, а також всі, хто причетний до танців різних видів. Зазвичай у цей день проводяться фестивалі хореографії, а також звітні концерти творчих танцювальних колективів.

А ще сьогодні - Всеукраїнський день футболу.

В цей день, в далекому 1992 році, національна футбольна збірна України провела свій перший матч. Дебютна зустріч в Ужгороді зі збірною Угорщини закінчилась поразкою наших гравців — 1:3.

Цей пам’ятний День був заснований в листопаді 2005-го року. 10-я сесія Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення. Постанова C-10/5 з якої випливає, що День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї відзначатиметься тепер щорічно, 29-го квітня. Він приурочений дню, коли в 1997-му році ця Конвенція набула повну законну силу на міжнародному рівні.

З початку першого використання, розробки і застосування хімічної зброї у військових цілях пройшло більше століття. Цього часу було цілком достатньо, щоб усвідомити елементарне - не потрібно було і починати!

Відзначаючи цей День, міжнародне співтовариство вшановує пам’ять всіх жертв хімічної зброї та підтверджує прихильність ОЗХЗ, Організації по забороні хімічної зброї, справі ліквідації загрози з боку хімічної зброї та активного сприяння в досягненні цілей миру і безпеки, особливо для громадян, які перебувають в зоні ризику застосування даного виду озброєнь.

День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї

Всесвітній день поріднених міст традиційно відзначається в останню неділю квітня. Засноване свято Всесвітньою федерацією поріднених міст ще в 1957 році. Ця федерація є неурядовою структурою, яка займається зміцненням культурних зв'язків між містами, що знаходяться в різних країнах.

У загальній складності це свято відзначають більш 3500 міст світу. Вони офіційно зареєстровані у Всесвітній федерації як міста-побратими. Історичну угоду про співпрацю і дружбу підписали вперше представники Сталінграду (Московія) і Ковентрі (Англія). Ці два міста дуже сильно постраждали в ході другої світової війни і вирішили продемонструвати свою єдність і взаємну підтримку.

Штаб-квартира організатора цього свята знаходиться в Парижі. Зараз організація співпрацює з представниками понад 160 держав. Практично кожне велике місто України має побратимів в інших країнах світу.

Іменини сьогодні святкують Галина, Леонід, Ірина, Ярина, Василина, Ніка.

Вибір читачів за тиждень

Відео