Віра Олександрович

Тріо злодіїв з Тернопільщини мало особливу любов до елітних авто (фото) 

Серед «свіжих» фактів, якими вирішив похвалитися головний поліцейський Тернопілля Олександр Богомол, - викриття банди, яка викладала лише дорогі авто.

Нагадаємо, брифінг скликали у понеділок, 2 липня. Начальник Головного управління поліції в області там не тільки підбивав підсумки діяльності своїх підлеглих за І-ше півріччя 2018 року, а й відповідав на численні запитання журналістів про нашумілі останнім часом справи.

- Слідчим управлінням ГУ НП в області розслідується кримінальне провадження за ч. 2 і ч. 3 ст. 289 ККУ, тобто «незаконне заволодіння транспортними засобами», - розповідає Олександр Богомол. – Ми досить тривалий час документували факти, пов’язані з групою злочинців. У неї входили: житель Заліщицького, а також двоє – зі Зборівського району. Групу затримали.

Honda_CR-V
Honda_CR-V

Якщо керівника групи відразу взяли під варту, то його підлеглі перебувають під цілодобовим домашнім арештом. Адже таке кримінальне тріо, за його словами, «полювало» в обласному центрі на автомобілі певної марки, а саме – «Honda CR-V». Перше авто вони викрали 3 червня, а друге - у ніч із 6 на 7 червня.

- Очолював цю групу уже раніше судимий за подібні злочини уродженець Заліщиків, - уточнює поліцейський. - Чоловік лише у 2014 році звільнився з місць позбавлення волі. Притягували його також до відповідальності за шахрайства і крадіжки. Підозрюваний перебував під слідством в Івано-Франківській області, де йому також інкримінували викрадення. Але чоловік вніс заставу і чекав вироку суду на волі.

В арсеналі банди були спецзасоби для відкривання і заведення двигуна автомобілів марки «Honda CR-V». Звідси і їхній інтерес до таких іномарок.

- На справу вони зазвичай йшли вночі. Припарковані у дворах автомобілі підшуковували завчасно, - додає пан Богомол. - Основну роботу виконував організатор. Хвилин за 10-15 він заводив двигун. Тоді за кермо сідав один із помічників. Так авто опинялося в Зборові. Там вони або знімали номерні знаки, або чіпляли знаки польської чи литовської реєстрації. І починали шукати покупців. Зазвичай це були жителі інших областей.

Volkswagen_Crafter
Volkswagen_Crafter

У ході розслідування з’ясувалося, що організатор групи причетний до ще однієї крадіжки. Під приводом купівлі автобуса марки «Volkswagen Crafter» він 4 червня попросив у продавця дозволити йому випробувати авто. А сівши за кермо – втік. Втім, продати «німця» не встиг.

- Цю справу внесли до єдиного реєстру досудових розслідувань. У суді відповідатимуть усі троє, - запевняє Олександр Богомол. - Наразі ми ще встановлюємо осіб, які допомагали зловмисникам перебивати номери кузова і виготовляти документи. На жаль, ми змогли довести лише ті факти, що сталися у період, коли ми цю групу, скажімо так, вже контролювали. Слідство триває.

Toyota-Camry
Toyota-Camry

Олександр Богомол підкреслив: хоча загальна статистика щодо викрадення транспорту останнім часом йде на спад, ця проблема все одно залишається гострою.

- Особливо тривожать ситуації щодо елітних авто, - пояснює він. - У нас нещодавно викрали «Тойоту-Кемрі». Також прикрий випадок стався з автомобілем громадського активіста Богдана Брича, де авто викотили просто із двору…

Під час брифінгу також йшлося про таке – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото автора і надані поліцією

Вибір читачів за тиждень

Відео