Орест Сарматський

З’явився перший в Україні вогняний культиватор (Агро-новини)

1401 (Copy)

Абсолютно новий тип культиватора — вогняний — представила на виставці «АГРО-2018» компанія «А3Тех-Україна». Зараз 12-рядковий агрегат проходить останні тестування на полях. Машина здатна економити до 80% витрат на ЗЗР і особливо буде корисною виробникам органічної продукції.

Основний принцип роботи нової техніки пояснює директор ТОВ «А3Тех-Україна» Марат Мінц: «Одразу випереджаю усі побоювання стосовно спалювання біоти: насправді нічого не буде горіти. Ми використовуємо зріджений газ пропан-бутан, що в розробленому нами пальнику випаровується та під тиском виходить із форсунок. Вони, залежно від задачі для агрегату, можуть бути змінені на більш чи менш потужні. Така конструкція дозволила отримати «жорсткий» за своїми властивостями факел з межами регулювання температури 1100-1800 градусів за Цельсієм. Такий коридор потужностей перекриває всі можливі погодні ситуації, природні явища (росу, вітер до 6-8 м/с, мокрий ґрунт після опадів, а також максимально густі бур’яни).

Рухаючись, полум’я потрапляє на бур’ян лише впродовж частки секунди, відповідно, на ґрунт та рослину впливає лише 60-70 градусів. Отримуємо ефект так званого піротехнічного потоку. Він діє на клітинний сік, рослина не горить, а ніби закипає зсередини. У бур’янів знищується точка росту. Якщо вони й не гинуть повністю, то в’януть — і таким чином у будь-якому разі дається фора культурній рослині почати свій розвиток без перешкод.

У конструкції агрегату передбачається можливість коригування — як потрібної за даних умов потужності, так і вимикання пальників посекційно. За потреби можна укомплектувати агрегат системою електрозапалювання, контролю наявності полум’я та системою моніторингу температури в зоні роботи.

Наші спеціалісти можуть налаштувати конструкцію для міжрядного обробітку у плодових садах та ягідниках, а також для органічного виробництва.

Плануємо створити «хмарний сервіс», де буде накопичуватись вся необхідна інформація щодо застосування нашого обладнання у певних кліматичних умовах, на певних культурах у різних фазах розвитку та росту, дані про вплив температури на різні види бур’янів. Такий інструмент стане у нагоді агроному і технологу із захисту ґрунту і рослин».

Компанія пропонуватиме новий агрегат у комплексі з технологією застосування, супроводжуватиме професійним сервісом.

Думка: Раннє збирання зернових має свій плюс

1402 (Copy)
1402 (Copy)

Вплив погодніх умов на формування врожаю зернових при сучасному стані зрошення на Півдні країни – чи не найважливіший фактор формування врожаю.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua розповів заступник генерального директора «НІБУЛОНу» з виробництва Костянтин Хмельницький.

За його словами, відсутність дощів у вересні 2017 року не дозволило отримати розвинуті посіви озимих на період завершення вегетації, але надм«які умови зими, з достатньою кількістю опадів дозволили озимому клинові перезимувати без суттєвих втрат.

«Пізні терміни відновлення весняної вегетації, високі температури та відсутність опадів у квітні та на початку травня поточного року змусили рослини проходити основні весняні фази розвитку в надстислі терміни. Відсутність можливості керування даними процесами призвели до недобору врожаю зернових на 10-15% до попереднього року», — уточнив Костянтин Хмельницький.

В цілому ж, додає заступник генерального директора «НІБУЛОНу», відновлення системи зрошення на Півдні могло б призвести до збільшення врожайності польових культур на третину й більше до середньорічних показників.

«Відносно поточних погодних умов, можна зазначити, що вони посприяли достиганню хлібів на 7-10 днів раніше ніж попередні роки. В цьому є й плюс, раннє збирання дозволить аграріям завчасно підготувати ґрунт під посів озимої групи культур та якісно обробити поля під наступні культури і з оптимізмом дивитися у 2019 рік», — резюмував він.  

Вибір читачів за тиждень

Відео