Орест Сарматський

Держземлі почали продавати на електронних торгах (Агро-новини)

2801 (Copy)

Перші лоти вже можна знайти за посиланням. Державне підприємство «СЕТАМ» Міністерства юстиції України та Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру в рамках пілотного проекту впровадження електронних земельних торгів уклали Договір про забезпечення функціонування системи електронних земельних торгів.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

На онлайн-майданчику будуть запропоновані права оренди на 10 ділянок загальною площею 210 га, по дві у Кіровоградській, Одеській, Сумській, Львівській та Чернігівській областях. Згідно із процедурою, визначеною Земельним кодексом України, торги можуть відбутися не раніше ніж через 30 днів після експозиції лотів.

– «СЕТАМ» вже має суттєвий досвід з продажу землі. Сукупна вартість земельних ділянок, проданих на «OpenMarket», досягла 348,5 млн грн. Торги з продажу оренди землі відбуваються виключно з використанням сучасної технології Blockchain, яка унеможливлює будь-які маніпуляції та корупційні ризики, – наголосив Міністр юстиції України Павло Петренко.

Агродотації найбільш вигідні малим фермерам – думка

2802 (Copy)
2802 (Copy)

Чим менше с/г підприємство, тим вигідніші умови агродотацій. Таку думку висловив керівник господарства «Агро-Партнер 2013» Степан Степанов, пише «Куркуль».

Фермер уже кілька років купує лише техніку вітчизняного виробництва та отримує компенсації.

Цього року «Агро-Партнер 2013» придбав сівалку «Велес Агро».

– Ну от цього року маєм отримати 250-300 тис. грн компенсації за сівалку, яка коштує 900 тис. грн – ну це дуже серйозно. У нас сівалка вітчизняна, «Велес Агро», яка сіє по нульовій технології. Якщо відняти компенсацію і ПДВ – обійдеться в районі $25 тиc. Навіть менше, з урахуванням зростання курсу. Будь-імпортний аналог це мінімум $60 тис., без ПДВ. Різниця мінімум в 3 рази. І сівалка, вже ми нею сіємо – сіє не гірше, ніж імпортна. Їздили, порівнювали в інших господарствах, де імпортна техніка. Дуже близько. Ну практично ніякої різниці в посіві, тільки в налаштуваннях невелика є, – ділиться фермер.

За його словами, чим менше господарство, тим вигідніші умови компенсації.

– Якщо ти – фермерське господарство і у тебе невеликий земельний банк, то ти ще більше отримуєш. У нас 800 га землі, ми отримали 25%. Якби форма власності була фермерське господарство, а не ТОВ, то ми б отримали 40% компенсації, і ще дуже дешевий кредит – 5-10% річних, – розповів Степан Степанов.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео