Оксана Бучко

На Тернопільщині постраждали через вибух особливо небезпечних гранат

Місячник добровільної здачі зброї та боєприпасів оголосили на Тернопільщині. Адже на днях в Тернополі та у селі Підволочиського району трапилось два вибухи особливо небезпечних гранат – Ф-1 та РГО. У результаті одна особа померла, семеро – травмовано.

Про небезпечність гранат розповіли під час прес-конференції в Головному управлінні Національної поліції області.

– Граната, на відміну від кулі, не обирає напрямку. Уламки розлітаються на 360 градусів, – пояснив начальник вибухо-технічного відділу ГУНП Ігор Васьків. – А використані гранати під час цих конкретних випадків – це оборонні гранати. Ф-1 має до 100 метрів уражаючої сили. Уламки розлітаються до 200 метрів. А граната РГО  має ще більше уражаючих елементів, хоча діє повільніше. Саме цю гранату використовували під Верховною Радою проти нацгвардійців.

Нагадаємо, у тернопільській квартирі на «Дружбі» пролунав вибух учора, 2 січня. Цього ж дня другий вибух травмував п’ятеро людей в селі Колодіївка Підволочиського району.

– Щодо першого випадку, гранату у приміщення приніс учасник АТО. Двом чоловікам із компанії вдалось уникнути пошкоджень, адже вони вибігли з кімнати протягом декілька секунд, – зазначив начальник Головного управління Національної поліції Олександр Богомол. – Одна людина загинула на місці. Ще двоє в лікарні, один – із ЧМТ та рваними ранами шиї і голови – без свідомості. Інший отримав неважкі травми. Кримінальне провадження у справі відкрили за ст. 115, 263 та 128 ККУ. Щодо випадку в селі Колодіївка, серйозні травми отримали усі 5 осіб, які святкували у нежилому приміщенні. Обставини з’ясовують.

Тож тернополян закликають повідомляти поліцію про помічені небезпечні вибухівки і ні в якому разі не пробувати користуватись ними.

До слова, протягом року на території області виявили 146 вибухонебезпечних предметів, із них 114 бойових гранат.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео