Віра Олександрович

Власники «євроблях» на Тернопільщині стають жертвами шахраїв

Євробляхи

Шахраї, які обіцяють «посприяти» у митному оформленні транспортних засобів особистого користування, переважно – авто на «євробляхах», останнім часом суттєво активізувалися.

І в їхні тенета нині можуть легко потрапити жителі Тернопілля, попередили на Тернопільській митниці ДФС.

Нагадаємо, це сталося через те, що із 25 листопaдa 2018 р. нaбрaли чинність Зaкони №2611-VIII тa 2612-VIII, що зaпровaдили порядок митного оформлення aвтомобілів, встaновили нові стaвки aкцизного подaтку, a тaкож посилили відповідaльність зa недотримaння вимог зaконодaвствa під чaс використaння aвтомобілів нa іноземній реєстрaції. Упродовж 90 кaлендaрних днів із дня нaбрaння чинності Зaкону Укрaїни «Про внесення змін до Подaткового кодексу Укрaїни щодо оподaткувaння aкцизним подaтком легкових трaнспортних зaсобів» до aкцизного подaтку зaстосовують коефіцієнт 0,5. І цей термін уже сягнув середини («Терен» писав про це докладно – ТУТ і ТУТ).

- Шахраї зазвичай стверджують, що мають «особливі підходи» до працівників митниці, або називають себе митними брокерами, - кажуть фахівці. - За чималу суму аферисти пропонують громадянам «посприяти» у пришвидшенні оформлення транспортного засобу. Тож усіх, хто не перевіряє достовірність цієї інформації, зловмисникам вдається обманути.

До слова, часто власники автомобілів на іноземній реєстрації, тобто так звані «євробляхарі», намагаються оминути митного брокера. Мовляв, навіщо переплачувати. Але працівники митниці закликають не робити цього, адже документи, заповнені нефахівцем, можуть містити помилки, що, власне, і сповільнює процес оформлення транспортного засобу. На цьому особливо наголосили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- Якщо ж у вас виникають сумніви щодо того, чи справді ви маєте справу із брокером – вимагайте у нього документи, що підтверджують право на здійснення митної брокерської діяльності, - радять на митниці. - Не звертайтеся до посередників, офіси яких не розташовані на території місць, де здійснюють митне оформлення.

Працівники Тернопільської митниці ДФС принагідно попросили громадян бути пильними під час митного оформлення транспортних засобів, аби не потрапляти на «гачок» шахраїв.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео