Віра Олександрович

Голови громад на Тернопільщині ігнорували засідання в обласній держадміністрації (фото, відео)

Колегія1

Із приємного хотів розпочати засідання колегії Тернопільської обласної держадміністрації її голова Степан Барна. Втім, привітати усіх новообраних голів ОТГ - не вийшло, бо більшість із них цю подію просто ігнорувала.

Так, на колегію ОДА прийшли обрані 23 грудня голови Копичинецької і Монастириської ОТГ, хоча вибори відбувалися у 5-ти громадах. Не з’явився навіть голова Білецької ОТГ Дмитро Малик, хоча проживає зовсім поруч із Тернополем. Виглядало це все не надто приємно.

[embed]https://youtu.be/vS107eQwaF8[/embed]

Крім того, на цьому засіданні колегії обговорили питання фінансово-бюджетної дисципліни в області у 2018 році і підбили підсумки розгляду звернень громадян, що надійшли до обласної державної адміністрації торік (читайте також ТУТ і ТУТ – прим.).

Гості
Гості

Нагадаємо, на цьому зібранні планували обговорити питання державної підтримки у різних галузях діяльності області. Зокрема, йшлося про програми у галузі АПК і реалізацію проектів соціально-економічного розвитку. Доповідав із цього питання Володимир Стахів - в. о. директора департаменту агропромислового розвитку ОДА.

Стахів
Стахів

Саме тоді Степан Барна нагадав про повну відповідальність голів громад за справу, яку їм доручили виборці. І найбільше засторог в обласної влади, як виявилося, викликає саме передача землі у комунальну власність ОТГ. Якщо керівники краю розраховували на те, що на цих ділянках почнуть розвивати кооперативи і цим збагачувати місцевий бюджет, то голови багатьох місцевих громад, вочевидь, мають на землю зовсім інші плани.

[embed]https://youtu.be/oUvy07vkBXQ[/embed]

До речі, громади Тернопільщини у 2019 р. отримають у власність понад 6 тис. га землі. У Головному управлінні Держгеокадастру у Тернопільській області вже підписали меморандуми про співробітництво із 9 об’єднаними територіальними громадами. У такий  спосіб забезпечать заходи щодо передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність ОТГ. На цьому тлі стурбованість обласної ради дійсно виглядає серйозною.

Президія
Президія

Зокрема, Степан Барна уже неодноразово висловлював побоювання, що всі ті землі просто забудують житловими масивами. Проблему він, схоже, на перебільшує. Адже, якщо чиновники виконавчої гілки влади змушені виконувати вказівки «зверху», то голови ОТГ вважають себе «вільними». І взаємовигідний діалог очільникам поки що вдається налагодити не з усіма новообраними керівниками. А притягнути когось із них до відповідальності – неможливо, бо механізмів нема.

Варто зауважити, що на Тернопіллі нині – 49 ОТГ. Вони займають понад половину площі області. Тож від стану їхнього соціально-економічного розвитку вже суттєво залежать позиції усієї області у загальноукраїнських рейтингах.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео