Тамара Коблик

8 лютого в історії Тернопільщини

8

Цього дня народилися:

вишивальниця, писанкарка, ткаля, майстер народної творчості Марія Гарап’юк (1929, с. Маковисько Ярославського повіту, нині Польща);

g1544777167-02
g1544777167-02

польський художник, графік, педагог, автор пейзажів, портретів Чеслав Жепінський (1905, с. Струсів, нині Теребовлянського району – 06. 12. 1995, м. Краків, Польща);

ghepinsykiy cheslav
ghepinsykiy cheslav

правник, громадсько-політичний і культурно-освітній діяч, голова товариства «Просвіта» у 1910-1922 рр., делегат УНРади ЗУНР Іван Васильович Кивелюк (1866, Скалат, Підволочиського району - 1 березня 1922, Львів).

Kyvel'iuk Ivan.jpg

військовик, полковник Орест Ковбель (1953, м. Борщів);

лікар, громадська діячка, кандидат медичних наук, автор наукових і науково-практичних статей Валентина Козак (1938, с.Клочков, нині Чернігівського району однойменної області – 24. 12. 1997, м. Тернопіль);

український філософ, психолог, соціолог, організатор вищої школи й науки, педагог, публіцист, громадський та культурно-освітній діяч української діаспори Олександр Кульчицький (1895, Скалат, Підволочиського району — 30 квітня 1980, Сарсель, Франція)

Результат пошуку зображень

український громадсько-політичний діяч, господарник. Кандидат сільськогосподарських наук (2010). Народний депутат України 8-го скликання – Люшняк Микола (1974; м. Бережани).

Результат пошуку зображень

військовик, полковник, учасник бойових дій, миротворчих операцій Олег Савич (1957, с. Кривчики Збаразького району);

фольклорист, педагог, культуролог, авторка збірника «Співаночки мої. Українські народні пісні з Лемківщини» Надія Ферко (1928, с. Климівка Горлицького повіту, Польща – 16. 03. 1996, с. Новосілка Підгаєцького району);

інженер, дизайнер, науковець, громадський діяч, автор навчальних посібників, плакатів, статей Станіслав Шумега (1934, с. Лядське, нині Монастириського району).

Цей день в історії Тернопілля:

8 лютого 1691 року – власник Тернополя Людвік-Генрик-Якуб Собєський одружився з Ядвігою-Ельжбетою-Амалією фон Фальц-Нойбурґ, з якою мав шестеро дітей. Після його смерті єдиною спадкоємницею його великого багатства (11 міст, включаючи Тернопіль, і 140 сіл) стала дочка Марія-Кароліна-Катажина.

8 лютого 1760 року – помер один із власників Тернополя, сенатор, староста галицький і староста коломийський, стражник великий литовський, воєвода київський, воєвода познанський і воєвода смоленський Станіслав Потоцький. Похований у Бродах на Львівщині. З його смертю ненадовго власницею міста стала Ганна Замойська.

8 лютого 1945 року - засідка чоти сотні ВО-3 УПА-Захід «Бурлаки» (командир Іван Семчишин-Чорний, 20 воїнів) на шосе Теребовля-Буданів Тернопільської області знищила 18 військовослужбовців. Цього ж дня стався напад УПА-Захід на райцентр Буданів Тернопільської області.

8 лютого 1945 року – у с.Яблунів повстанці (бл. 50 осіб) напали на сільраду, в якій НКВД проводило роботу з перепису населення. Захоплено уповноваженого райвідділу НКВД Ушакова.

8 лютого 1946 року - Українська Головна Визвольна Рада посмертно надала військове звання “полковник УПА” і нагородила Золотим хрестом бойової заслуги 1-го класу уродженцю Збаража, організатору і першому командиру УПА на Волині, командиру УПА-Північ Дмитру Клячківському («Клим Савур»).

8 лютого 1951 року - у Вінниці схоплений надрайоновий провідник Вінницької округи ОУН, уродженець с.Петриків Тернопільської області Йосип Демчик «Луговий». При обшуку у нього знайшли пістолет ТТ із двома запасними обоймами, гранату та згорток з отрутою. З 8 лютого 1951 року до 18 червня 1952 року Йосип Демчук пережив близько ста допитів. Загинув 22 жовтня 1952 року в катівнях НКВД. У незалежній Україні не реабілітований.

8 лютого 1958 року – помер український історик, бібліограф, архівіст, педагог, доктор філософії, уродженець Тернополя Богдан Барвінський. Досліджував історію шляхти, освіти та церкви в Україні. Зібрав матеріали до генеалогії роду Барвінських. Готував до видання збірку документів «До історії греко-католицького сільського духовенства і сільських парафій в Галичині XVI–XVIII ст.». Автор значної кількості наукових праць, статей та рецензій українською, німецькою та польською мовами.

8 лютого 1990 року - у західній частині Кременецького кряжу на території Тернопільської області створений державний заповідник. У 2000 році Указом Президента України його територію було розширено. Вона складалася з двох частин, а саме: «Медобори» (9521,0 га, Гусятинський і Підволочиський райони) і «Кременецькі гори» (1000,0 га, Кременецький р-н). Крім головного пасма до складу «Медоборів» увійшли урочища «Шум», «Козина», «Кокошинський ліс», а також дещо відокремлені вапнякові останцеві горби із степовою рослинністю.

В цей день 1828 року народився Жюль Верн — французький письменник, «батько наукової фантастики» («Навколо світу за 80 днів», «Таємничий острів», «Діти капітана Гранта»…). Чи знаєте ви, що відома українська письменниця Марко Вовчок була особисто знайома з Жулем Верном, котрий передав їй виключне право перекладу його творів російською мовою. Згідно з даними ЮНЕСКО, за кількістю перекладів мовами народів світу, книги Жуля Верна займають третє місце, поступаючись лише творам сценаристів студії Уолта Діснея і книгам Агати Крісті.

8 лютого 1834-го року народився Дмитро Менделєєв, російський хімік, автор періодичної таблиці хімічних елементів (1869 рік). Чи знаєте ви кілька фактів, які пов’язують вченого і з Україною? По-перше, ще молодим, після закінчення педінституту, Мендєлєєв захворів туберкульозом, прогнози лікарів були не дуже оптимістичними і він терміново виїхав на консультацію до Миколи Пирогова, котрий тоді працював у Сімферополі. Той заспокоїв Мендєлєєва і сказав, що він житиме ще довго. І справді — Мендєлєєв досить швидко видужав і повернувся до Росії. А у 1903 році Мендєлєєв був першим головою екзаменаційної комісії недавно заснованого Київського політехнічного інституту.

В цей день у 1837 році відбулася дуель Олександра Пушкіна із Жоржем Дантесом на Чорній річці у Петербурзі, в результаті якої російський поет був поранений: куля перебила шийку стегна і проникла в живіт. Поранення виявилось смертельним.

В цей день 1879-го інженер Сенфорд Флемінґ вперше запропонував розподілити земну кулю на 24 часові пояси.

8 лютого у 1928 році відбулася перша передача телесигналу через океан – із Лондона до Нью-Йорку.

А у 1931 року відбулося урочисте відкриття нової столиці Індії — Нью-Делі. Місто розташоване в межах агломерації Делі, та було сплановано Едвіном Лютьєном, відомим британським архітектором ХХ століття.

Іменини сьогодні святкують Федір, Марія, Давид, Павло, Аркадій.

Вибір читачів за тиждень

Відео