Віра Олександрович

Нову тему для сварок знайшли у Білій, що під Тернополем (фото)

Питання виділення землі під забудову або розвиток бізнесу нині є гострими у будь-якій об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) на Тернопільщині. Тож і не дивно, що жителі новоствореної Білецької ОТГ віднедавна втратили спокій через появу одного «ділового» оголошення.

Так, у газеті «Подільське слово» від 13 березня 2019 р. йшлося (цитуємо):

«16.04.2019 року у приміщенні клубу с. Біла за адресою: Тернопільська область, Тернопільський район, с. Біла, вул. Крушельницької, 49 відбудуться громадські обговорення щодо можливості надання в оренду Наталії Петрівні Патрик земельної ділянки для ведення підприємницької діяльності. Орієнтовна площа – 0,04 га, за рахунок загального користування (парк) на вул. Молодіжній, с. Біла, що прилягає до земельної ділянки для обслуговування торгово-побутового комплексу і домоволодіння на вул. Молодіжна, 2 і перебуває в оренді Світлани Анатоліївни Кливець».  

План
План

Про це у групі «Мешканці с. Біла Тернопільського району», створеній у соціальній мережі «Фейсбук», повідомив Юрій Качунь. Сам його допис спричинив дискусію. Що вже й казати про очікувану атмосферу під час запланованих громадських обговорень. Адже більшість коментарів – негативні: «Ділянки в Білій – то паскудна тема від початку існування сільської ради... Це ніколи не закінчиться…», «Парки, розваги… Ще відкрийте ігрові автомати і все буде добре! А садочок і школа – другорядні питання…», «Ну-ну, сауна нам потрібна? І торгові центри? А садочок коли буде?».

Натомість Володимир Мартинюк спробував проаналізувати ситуацію глибше (цитуємо):

«…Чому всі – проти розбудови даного об'єкту? Там же і так ведуть підприємницьку діяльність, тобто магазин, бар, зал для подій, уже скільки років існують, а судячи із плану, добавляться ресторан, сауна, аптека, спортзал  та ін.

Ресторан – який, по суті, вже там є, розшириться, аж до меж парку, але не заходить на його територію. Мабуть, буде вихід в парк… Аптека – давно потрібна у селі «плюс» перукарня. Спортзал – це ж добре, думаю, багато хто буде радий. Сауна… Чому ніхто не пише про сауну, що по сусідству із церквою? Чому ніхто не зважає на сауну біля стадіону?

…Усі пишуть про садок і школу. Я також за те, щоб з’явився в Білі садочок, але невже хтось планував побудувати садок на тих самих 4 сотих, які межують із будівлею магазину і парком? Саме межують! Бо наскільки я зрозумів за схемою, йдеться про ділянку, обведену штриховою червоною лінією. Все…».

Тим не менше, дискусія набирає обертів. Про її перебіг можна скласти враження із кількох інших дописів у групі «Мешканці с. Біла Тернопільського району».

Снимок3
Снимок3

Снимок2
Снимок2

Снимок1
Снимок1

Втім, не всі такі категоричні. Частина жителів ОТГ все-таки не проти новацій, але – на певних умовах.

Снимок5
Снимок5

Снимок4
Снимок4

Чим усе завершиться, стане зрозуміло 16 квітня. Можна припустити, що ухвалити будь-яке рішення жителям ОТГ буде непросто. Про проблеми, що виникли у Білецькій ОТГ відразу після її створення, «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео