Віра Олександрович

Понад 170 тисяч гривень суд «вибив» у тата-аліментника для Артема з Тернопільщини

Хічій

На виконанні в органах державної виконавчої служби на початку квітня 2019 р. перебували 8 509 виконавчих документів про стягнення аліментів. Значна частина із них доходять до суду. І врешті діти таки отримують заборговані батьками-аліментниками кошти.

Про це йшлося під час брифінгу заступника начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Андрія Хічія.

–  Зокрема, своєчасно сплачуються аліменти стосовно 5 632 рішень суду, у 1 883-х випадках стягнення проводять із зарплат, пенсій, стипендій та інших доходів фізичних осіб, – каже він. – Окрім того, у 2 877 рішеннях існує повна або часткова заборгованість.

Державні виконавці вже винесли 2 510 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України. Також було 2 526 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами. Ще 2 527 постанов винесли про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування зброєю, пристроями для відстрілу патронів. Окрім того, діючими є 2 527 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.

– Передали до суду 787 протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 183-1 КУпАП – «Несплата аліментів на утримання дитини, одного із подружжя, батьків…» і 31 протокол – про вчинення боржником адміністративного правопорушення, відповідно до ч. 3 ст. 183 КУпАП, – розповідає фахівець. – Серед них – 265 протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 183-1 КУпАП, задоволили у судах або винесли постанови про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. Ще 10 протоколів було про вчинення боржником адміністративного правопорушення, відповідно до ч. 3 ст. 183 КУпАП. Їх також задоволили у судах або винесли постанови про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

До того ж, державні виконавці стягнули понад 13,5 млн грн заборгованості за виконавчими документами про стягнення аліментів на користь 3 593 дітей.

– Наприклад, у Тернопільському міському відділі державної виконавчої служби перебуває виконавче провадження про стягнення з громадянина П. аліментів у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку щомісячно, починаючи із березня 2011 року і до повноліття сина Артема, – каже Андрій Хічій. – Тож 25 березня з чоловіка стягнули заборгованість у розмірі понад 171 тис. грн. Це – понад 120,5 тис. грн – борг за аліментами і майже 51 тис. грн. – штраф.

Інший красномовний випадок. За виконавчим провадженням про стягнення з громадянина М. аліментів на утримання двох синів – Тимура та Артема, у розмірі 1/3 частки всіх видів його заробітку, починаючи із квітня 2013 р. до досягнення ними повноліття, сплачена заборгованість у сумі понад 98 тис. грн і штраф – майже 42 тис. грн.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео