На святкових столах жителів Тернопільщини у м’ясі можуть жити бактерії та віруси?

3

Незабаром на Тернопільщині будуть свята під час яких жителі області вживатимуть м’ясні продукти, але варто пам’ятати, що інколи вони несуть шкоду для здоров’я.

Існують захворювання, які передаються через бактерії і віруси, що «живуть» у м’ясній продукції та при її споживанні заражують організм людини. Найбільш небезпечними захворюваннями у цій категорії є цистицеркоз та трихінельоз.

Цистицеркоз – провокується гельмінтом, «хазяїном» якого є хвора людина у якій живе статевозріла форма цього гельмінта. До слова, його розміри можуть сягати більше 10 метрів в довжину. Заразитися можна під час споживання м’яса у якому «жила» личинка. Зазвичай, локалізація цих збудників хвороби є у м’язевій тканині хворої тварини, яку перевіряють під час санітарної експертизи.

Трихінельоз – смертельно небезпечне захворювання на яке можуть хворіти тварини та люди. Та все ж останній раз його фіксували на Тернопільщині у 1999 році. Проте, якщо на ринках м’ясна продукція перевіряється на наявність будь-яких збудників хвороби, то мисливці можуть наразитися на небезпеку, адже їх перевірки дичини на наявність хвороб не можуть гарантувати цілковиту безпеку м’яса.

Із наближенням Великодніх свят на ринках області проводиться експертиза м’яса, яке мають продавати покупцям. Та все ж багато жителів області перед святами готують до забою тварин для власного споживання і часто не мають наміру віддавати м’ясну продукцію на експертизу. Саме тому при його приготуванні в домашніх умовах обов’язково його потрібно проварювати навіть перед коптінням, оскільки останній метод приготування м’яса не є запорукою того, що усі небезпечні бактерії (якщо вони існують у м’ясі) будуть знищені.

Окрім того, працівники Держпродспоживслужби в Тернопільській області, наголошують жителем не купувати неперевірену продукцію на стихійних ринках.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео