Оксана Бучко

Тернополянам нагадують про згубний звичай нести пластик на кладовища

1523530659-151

Мертві квіти на могилах насправді не приносять нічого, окрім згубної дії середовищу. Тож тернополянам перед поминальними днями не варто скуповувати пластикові квіти. Екологи нагадують, цей матеріал не розкладається, а спалення його спричиняє виділення небезпечних для здоров’я речовин – діоксинів, що накопичуються протягом життя людини і викликають ракові захворювання.

Альтернативою штучних букетів є живі квіти. Такі композиції можна знайти за доступними цінами, до прикладу, обрати букети з гвоздик.

Загалом, використання пластику варто обмежити і у повсякденному побуті. До цього у Тернополі закликав митець із Чернівців Андрій Пілат, який збирає пластик для картин.

– Зараз попрошу максимально задіяти уяву та почуття гумору, розповідав він під час експозиції «Виставка номер три» в галереї «Бункермуз». –  Я наведу аналогію з церквою. У головних ролях: «Церква – пункт прийому вторинної сировини; Мирянин – середньостатистичний споживач; Гріхи – пластик, скло, метал, папір. Уявіть собі, що у вашому місті є прийомний пункт вторсировини. І ви – середньостатистичний громадянин, який в день залишає 500-750 грамів пластикових відходів, не говорячи про скло, метал і папір. Раз у тиждень (це в кращому випадку) ви йдете в пункт прийому та здаєте те, що спожили. За це отримуєте матеріальну (гроші) та ментальну (ярлик екосвідомий) винагороду та зі спокійною душею знову прямуєте в магазин за новими покупками. З кожною покупкою товару виробник виготовлятиме більше продукції. Банально – «попит-збут».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео