Оксана Бучко

Коли і як тернополяни можуть втратити батьківські права

i-have-a-right-logo_1349x822

Кожна дитина має законне право отримати підтримку батьків. Якщо ж таке право не забезпечують, закон дозволяє застосувати позбавлення батьківських прав. У яких випадках це можливо та як це зробити, пояснюють тернополянам у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області.

Сімейне законодавство детально регулює порядок та підстави для позбавлення батьківських прав. Відповідно до ст. 164 Сімейного Кодексу України мати, батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, вони:

  • не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
  • ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;
  • жорстоко поводяться з дитиною;
  • є хронічними алкоголіками або наркоманами;
  • вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
  • засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Найчастіше на практиці зустрічаються такі підстави для позбавлення батьківських прав як ухилення від виконання своїх батьківських обов’язків по вихованню дитини.

Порядок позбавлення батьківських прав передбачає:

– виключно судову процедуру, за обов’язкової участі органу опіки та піклування (ч. 4 ст. 19 Сімейного кодексу України);

– відкриття судового провадження відбувається на підставі позовної заяви;

– справи про позбавлення батьківських прав розглядаються в порядку позовного провадження, через що їх підсудність визначається відповідно до ч. 1 ст. 109 Цивільного процесуального кодексу України. Тобто позов подається за місцем проживання відповідача.  Якщо в позовних вимогах, крім позбавлення батьківських прав, заявили і вимогу про стягнення аліментів, позов може подаватися за вибором позивача згідно ч. 1 ст. 110 ЦПК.

В Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» за матеріалами Тернопільського МЦ з надання БВПД.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео