Віра Олександрович

Усіх безпритульних собак і котів у Тернополі визнають власністю громади (фото)

Собаки_основне

Усіх безпритульних собак і котів у Тернополі визнають власністю громади. Про це йдеться у Проекті рішення «Про затвердження Правил утримання домашніх і безпритульних тварин (собак і котів) на території Тернопільської міської територіальної громади» уже є на офіційному сайті мерії.

Автор цього документу – начальник міського управління житлово-комунального господарства Олег Соколовський. На його думку, депутати мають ухвалити окреме рішення, аби не допускати у подальшому порушення українського законодавства в сфері захисту тварин від жорстокого поводження на території Тернопільської міської територіальної громади (МТГ). Окрім того, так вдасться зберігати благоустрій у належному стані. А цей момент давно тривожить як тернополян, які володіють тваринами, так і тих, хто улюбленців не має.

Із повним текстом проекту можна ознайомитися ТУТ. «Терен» наразі проаналізує найцікавіші моменти. Так, «Правила утримання домашніх і безпритульних тварин (собак і котів)» складаються із кількох розділів, які визначають усі вимоги – чітко і за пунктами.

Пес
Пес

Зокрема, Правила ґрунтуються на таких принципах: - відповідальність за життя і благополуччя тварини несе її власник; - пріоритетом є гуманне ставлення до тварин як до істот, здатних відчувати емоції і фізичні страждання; - забезпечення безпеки життя і здоров'я людей при утриманні і поводженні з тваринами; - дотримання санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил утримання і поводження з тваринами; - заборона жорстокого поводження з тваринами; - відповідальність людини за долю тварини; - виховання у населення морального і гуманного ставлення до тварин; - облік і регулювання чисельності собак та котів на території громади гуманними методами; - усі безпритульні тварини (собаки і коти), що знаходяться на території громади і не перебувають у приватній власності громадян, визнаються власністю громади та вважаються частиною екосистеми громади; - забезпечення належних умов для гармонійного співіснування людей та домашніх та безпритульних тварин у громаді.

Саме для виконання цих завдань у місті планують створити єдину електронна базу собак і котів Тернопільської МТГ. У проекті йдеться, що це буде впорядкована сукупність інформації в електронному вигляді у спеціально відведеному сайті animal-id.info.

Кіт
Кіт

Визначення дали і потенційно небезпечним породам собак, тобто тим, які володіють генетично детермінованими рисами агресії й сили (перелік див. унизу – прим.). До речі, обов’язковій реєстрації підлягатимуть собаки віком понад 60 діб з моменту їх народження, що належать на правах власності або інших підставах фізичним або юридичним особам, незалежно від реєстрації у кінологічних або інших клубах. Реєстрація котів віком понад 90 діб із моменту їх народження здійснюватиметься лише за бажанням власника.

Звісно ж, чіпування безпритульних собак і котів, проводитимуть за рахунок бюджетних коштів або у інший спосіб не заборонений законодавством. Ці тварини зможуть вільно проживати на території ТМГ, стануть її власністю і… частиною екосистеми.

До слова, розглянути цей важливий документ міські депутати можуть уже на наступній, 36-й сесії. Коли вона відбудеться, наразі – не відомо, адже розпорядження міський голова Сергій Надал ще не підписував.

Довідка. Перелік порід собак, визнаних потенційно небезпечними: акіта-іну, американський бульдог, американський стафордширський тер'єр, англійський мастиф, аргентинський дог, бельгійська вівчарка, бернський зенненхунд, бордоський дог, бразильська філа, бульмастиф, бультер'єр, доберман, кавказька вівчарка, кане-корсо, мастино-неаполітано, московська сторожова, німецька вівчарка, німецький дог, перо преса канаріо, південноруська вівчарка, пітбультер'єр, різеншнауцер, родезійський ріджбек, ротвейлер, середньоазіатська вівчарка, тосаіну, чорний тер'єр, німецький боксер, фокстер'єр, ягдтер'єр німецький, африканський бур-буль.

Фото авторки і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео