Віра Олександрович

На Тернопільщині суттєво перекроїли громади, але пощастило не усім (фото)

Цілий день довелося чекати представникам сільських рад і громад, які прагнули добитися захисту своїх прав на добровільне об’єднання під час ухвалення змін до Перспективного плану територій громад Тернопільщини.

На жаль, рішення на свою користь на сесії вчора, 25 червня, вдалося почути не всім. Частину ініціатив сільських рад про приєднання до інших громад або створення своїх ОТГ депутати обласної ради просто відкинули. У кращому разі вони повернуться до розгляду цього питання на наступному засіданні. Коли воно відбудеться, наразі не відомо (про те, що відбувалося на сесії, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Тернопіль «відкусив» Городище, Висипівці й Нестерівці

Близько 17:00 депутати без обговорення ухвалили перелік основних питань для розгляду на пленарних засіданнях найвищого представницького органу Тернопілля. Голова обласної ради Віктор Овчарук підганяв політиків особисто. Мовляв, люди ж чекають від ранку, тому треба нарешті взятися до внесення змін до Перспективного плану територій громад Тернопілля.

Пікет2
Пікет2

Нагадаємо, люди із плакатами зустрічали обранців краян у фойє ще перед початком сесії. Пікетувальники із села Вікно та кількох сусідніх, які прагнуть об’єднатися в окрему Вікнинську ОТГ, робили це вже не вперше. Схожий пікет вже відбувався у Борщові 4 червня. Втім, цього разу представників зі всієї області було набагато більше, бо питання стосувалося суттєвих змін до Перспективного плану територій громад.

Частині присутніх на сесії поталанило. Усі пункти змін, які не викликали у депутатів претензій, пройшли «на ура». Депутати без проблем дали 39 «за», навіть представників цих громад вирішили не заслуховувати. Стосувалося це, зокрема, таких пунктів:

- Глибочецької сільської ради Борщівського району, яку виключили зі складу Більче-Золотецької проектної громади і включити до Борщівської ОТГ;

- Городищенської сільської ради Зборівського району, яку виключили зі складу Залозецької проектної громади і включили до складу Тернопільської МТГ;

- Висиповецької і Нестерівської сільських рад Зборівського району, яких виключили зі складу Озернянської проектної громади і включили до Тернопільської МТГ;

-  Мшанецької сільської ради Зборівського району, яку виключили зі складу Залозецької проектної громади і включили до Білецької ОТГ;

- Шумлянської сільської ради Підгаєцького району, яку виключили зі складу Підгаєцької проектної громади і включили до Саранчуківської проектної громади.

Овчарук
Овчарук

Окрім того депутати погодилися Нараївську, Вербівську, Курянівську, Лапшинську, Підвисоцьку, Рекшинську та Рогачинську сільські ради виключити зі складу Бережанської проектної громади. Натомість вони передбачили утворення Нараївської ОТГ у складі Нараївської, Вербівської, Курянівської, Лапшинської, Підвисоцької, Рекшинської та Рогачинської сільських рад Бережанського району.

Аргументи представників громад не спрацювали

На додачу село Кривче включили до Борщівської ОТГ, а також передбачили утворення Івано-Пустенської ОТГ у Борщівському районі. Іншим пощастило менше. Зокрема, і представникам села Вікно, які найбільше вболівали за свою ОТГ. Що цікаво, Віктор Овчарук відразу запропонував депутатам не починати дискусії, а відкласти рішення щодо тих змін, які спричинили суперечки. Мовляв, до наступного засідання буде час на узгодження всіх питань на комісіях, а тоді й рішення можна буде спокійно прийняти.

- У мене є побоювання, що, враховуючи неузгодженості, ці громади не пройдуть, - чесно сказав він. – Доведеться їм знову проходити всю процедуру. Як на мене, ніж воно має не пройти, то краще це питання перенести і узгодити.

Проте його не послухали. Вирішили дати слово представникам громад, які чекали цього увесь день. У дискусію першим вступив міський голова Ланівців Роман Казновецький. Йшлося про Снігурівську і Чайчинецьку сільські ради. Він просив виключити їх зі складу Борсуківської проектної громади і включити до Лановецької.

Сесія2
Сесія2

- Ми проводили опитування, - каже він. - Більшістю голосів люди висловилися за приєднання до Ланівців. Врахуйте цю думку! Не робіть розбрату через політику. Просто декому варто відкинути свої амбіції.

Але захищати інтереси Борсуківської громади взявся свободівець Олег Сиротюк. Він наполягав зачекати із розв'язанням цього питання до громадських слухань, які запланували у громаді. Начебто тільки тоді рішення буде об’єктивним.

- У Борсуках є ЦНАП, вже створена опорна школа і діє амбулаторія, - каже він. – І до Ланівців, до речі, жителям вказаних сіл треба набагато довше добиратися за отриманням послуг.

Власне, через того ж таки пана Сиротюка «зірвалося» і розв'язання питання про від’єднання Великовікнинської сільської ради (3-х сіл – прим.) Збаразького району зі складу Борсуківської проектної громади. Мотиви людей, які бачать себе у складі Вишнівецької проектної громади, політика не переконали.

Снимок_Великовікнинський голова2
Снимок_Великовікнинський голова2

- У нас немає жодного історично зв’язку із Борсуками, - стверджує голова Великовікнинської сільської ради Василь Коляда. – Ба більше, дороги між нашими населеними пунктами не існує. Наші діти навчаються у Вишнівецькому ліцеї і тамтешніх школах. Зрештою, люди самі дали згоду лише на об’єднання із Вишнівцем. У нас навіть перемовин із Борсуками не було. Не знаю, чому наші села включили до тієї громади. Треба виправити це непорозуміння.

«Із чим тоді залишиться Гримайлів?»

Врешті до трибуни пішов голова Гусятинської районної ради Василь Бойчук. Він заявив, що зміни, про які йдеться у проекті рішення, взагалі не мають сенсу. І навіть навів аргументи.

- Більшість сіл, які хочуть Вікнянську спроможну територіальну громаду, не виконують свого бюджету, - каже він. – У школі села Вікно навчаються 103 учні. У середній школі, що у Красне, - трохи більше 70-ти. Решта – малокомплектні. Я закликаю вас взагалі проголосувати проти створення такої громади, бо вона не буде спроможною. Амбулаторій там нема, доріг – також, бо всі йдуть через Гримайлів. Я не розумію навіщо щось ділити? З чим тоді залишиться Гримайлів?

Аргументи іншої сторони щодо консультацій з експертами – не подіяли. Тож, якщо спершу Вікнянську, Зеленівську, Калагарівську, Красненську і Саджівецьку сільські ради Гусятинського району пропонували виключити зі складу Гримайлівської проектної громади, аби утворити окрему Вікнянську ОТГ, то тепер думка змінилася на протилежну. Така ж доля спіткала Млиновецьку, Беримівську і Зарудянську сільські ради, які просили виключити їх зі складу Зборівської проектної громади, бо передбачити утворення власної - Млиновецької ОТГ. Представниця, яка приїхала захищати їхні інтереси, навіть не особливо сперечалася, а лише просила відкласти розгляд, щоб людям не довелося проходити всі процедури наново.

Сесія
Сесія

Що цікаво, дієвого рішення депутати прийняти так і не спромоглися. Політики навіть не могли визначитися: голосувати їм чи ні. Але врешті виявили, що у залі вже немає тієї кількості депутатів, що необхідна для прийняття рішення. Кворуму не було, бо дехто просто поїхав додому. На тому сесію і… закрили. Однак проблема сама не вирішиться. Доведеться до Перспективного плану територій громад Тернопільщини все ж повертатися на наступному засіданні. Інакше, новий бюджетний рік-2020 частина сільських розпочати по-новому не зможе. А це спричинить для них значні фінансові втрати.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео