Оксана Бучко

Гість з Вінниці про Тернопіль: «Циганка» показала розуміння людей сучасної культури

Проекти громадського простору мають багато нюансів щодо оформлення і реалізації - детальний аналіз територій та часто самостійний пошук інвесторів. Але не менш важливу роль відіграє дизайн, який може зіпсувати проект, вже після його начебто успішного втілення. Хороші та погані приклади дизайну знайшли на набережній Тернопільського ставу архітектори із Вінниці.

- Ось це металеве дерево з колодками любові мені не подобається, - звернув увагу головний архітектор проектів КП «Агенція просторового розвитку» у Вінниці Олександр Коротких на святі Озера. – Набережна не має зв’язку з гідропарком та замком. Реконструкція «Топільче» - теж не продуманий до кінця проект. А от «Циганка» - це свідчення для мене, що в Тернополі є люди, яких цікавить сучасна культура та які вміють втілити проекти громадського простору згідно європейських практик. І це тішить.

У Вінниці є також набережна, яка потребує креативних рішень для проектів. Привертає увагу до річки  спільнота «Спільний берег», у яку входять місцеві архітектори.

- Спершу ми провели аналіз, як пов’язана громадським транспортом з містом набережна, - розповів провідний архітектор КП «Агенція просторового розвитку» Максим Крамар. – Ми знаємо, що є територія фонтану та два занедбаних шматки. Територія громадського простору має включати природні окраси – очерет, качки, птахи. А далі йде мова про облаштування. Але це не має бути агресивна спроба забудови набережної.

Перед втіленням проекту спеціаліст радить:

1. З’ясувати, чия це власність.

2. Аналізувати зацікавлених у втіленні проекту людей – влада, бізнес та громада. Компонент громади не може бути виключеним!

3. Напрацювання з якомога більшою кількістю громадських активістів механізму прийняття рішень.

У результаті видали буклет «Правила поведінки з набережною». Також розробили карту, як уже має працювати. Ці заходи спрямовані на відкритому доступі до води та використанні її потенціалу, зокрема використовуючи різні водні види спорту.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео