Віра Олександрович

Інвестор обіцяє Тернополю золоті гори, аби йому лише віддали сміття (фото)

Сесія

Сміттєсортувальну лінію можуть незабаром встановити у Малашівцях Зборівського району. Облаштувати її там Тернопільській міській раді запропонувала компанія-інвестор. І саме вона в подальшому нестиме всі витрати із утримання полігону.

Новостворене підприємство планує не лише переробляти відходи, а й відкачувати зі сміттярки метан, як цього вимагає законодавство України. Рішення виділити під такий проект землю – а йшлося про понад 17 гектарів – депутати підтримали на сесії вчора, 24 липня. Також про те, що відбувалося під час сесії 24 липня, читайте ТУТ і ТУТ.

Снимок_сесія
Снимок_сесія

Нагадаємо, село Малашівці у 2018-му ввійшло до складу Тернопільської міської територіальної громади (МТГ). Саме там розташоване сміттєзвалище, куди майже із середини ХХ ст. звозять усі відходи із обласного центру та інших населених пунктів краю. Резерви цієї сміттярки давно вичерпані, через що місцеві екологи вже давно б’ють на сполох.

Власне, паспортизація полігону, зміна статусу земельної ділянки, перевірки впливу на навколишнє середовище тощо тривали близько 8 років. І це при тому, що місто в останні роки нарешті взялося проводити бодай мінімальні заходи, щоб зменшити шкідливість об’єкта, що межує із основним водозабором («Терен» писав про це ТУТ і ТУТ прим.).

Снимок_Стемковський
Снимок_Стемковський

– Ми повинні забезпечити належне утримання полігону з точки зору екології, насамперед, – каже заступник міського голови із питань житлово-комунального господарства Владислав Стемковський. – Звісно ж, там повинен бути і певний економічний акцент, адже щороку ми витрачаємо кошти із бюджету на утримання Малашівського полігону.

Торік у Тернопільській міській раді нарешті оформили всю необхідну документацію і закріпили за собою земельну ділянку у Малашівцях. Коли виготовили паспорт полігону, то оголосили конкурс на пошук інвестора для облаштування сучасного сміттєсортувального комплексу. Власне, іншого виходу у мерії не було.

Снимок_Мензюк
Снимок_Мензюк

Переможцем цього відбору стало товариство «ЕКО-ЛІДЕР Т», що входить до групи компанії «Кліар Енерджі». Вона уже понад 4 роки спеціалізується на утриманні сміттєзвалищ і має 14 біогазових установок на території всієї України. Про це  заступник директора із розвитку компанії «ЕКО-ЛІДЕР Т» Андрій Мензюк розповів депутатам просто під час засідання.

– Якщо ми говоримо про загальну потужність об’єктів нашої компанії, то це – близько 15 МВт електроенергії, – розповідає Андрій Мензюк. – Ми забезпечуємо і сміттєсортування, і відкачування з тіла полігону шкідливого газу – метану із супутніми компонентами. Це , у свою чергу, сприятиме зменшенню небезпеки самозаймання накопичених відходів.

Що цікаво, ТОВ «ЕКО-ЛІДЕР Т» зареєстроване у Тернополі, адже таку умову висунули у міській раді. Це потрібно для того, щоб податки надходили у казну Тернополя.

– Так, наше підприємство – молоде, бо ми хочемо сплачувати податки саме там, де працюємо, – додає він. – Лише тому ми і створили нову компанію, що входить до складу материнської – «Кліар Енерджі». Ми – лідери наразі із виробництва біогазу в Україні. Так, для нас біомаса є джерелом прибутку і вироблення електричної енергії.   

Снимок_компанія
Снимок_компанія

Облаштування сміттєсортувальної установки на Малашівському полігоні, за словами керівництва міста, дозволить зменшити загальні обсяги відходів. До того ж, після впорядкування території сміттєзвалище відповідатиме усім сучасним вимогам і стандартам. Окрім того, із бюджету громади більше не витрачатимуть кошти на утримання полігону, бо цей обов’язок ляже на компанію-інвестора.

Фото авторки і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео