Оксана Бучко

Як тернопільським абітурієнтам «не прослухати» завдання з англійської на ЗНО

A2

Щоб здати ЗНО з англійської мови, потрібно розуміти її на слух і бути уважним щодо гачків. Починається тест із аудіювання. Тернопільські абітурієнти можуть скористатись порадами експертів щодо того, як успішно зробити завдання цього розділу.

Методи підготовки опублікували на cambridge.ua.

Навчитись читати інструкції

Так, це здається банальним. І саме так абітурієнти часто потрапляють на гачок. На аудіювання мають всього 30 хвилин. І важливо розібратись, що потрібно зробити – обрати слово, малюнок чи відповісти на питання.

Визначити ключові слова

Завдання ідуть від нижчого рівня до вищого - від Elementary до Upper-Intermediate. І перші завдання з картинками виглядають простими. Але у тексті звучать відволікаючі фрази – крадії уваги. Якщо не визначити чітких вимог до завдання, можна написати відповідь на емоціях почутої по темі фрази. Також всі три варіанти можуть прозвучати в тексті, але лише один буде відповіддю на питання, а інші – вжитими для додаткової інформації або ж для гачка, на який не потрібно попастись.

Починати із питань

Усього аудіювання має 16 завдань. Друга частина – це визначення - правда/ неправда. Ми маємо текст і 5 питань. Вони ідуть одне за одним або в перемішку. Для повернення до тексту не буде часу. Тому слухаючи це завдання, потрібно вже знати, на які 5 питань ми шукаємо відповідь.

Підготуватися до цієї частини аудіювання можна за допомогою пробних тестів PET, частина 4 (будьте уважними: у РЕТ потрібно вказувати А (true) або В (false).

Зрозуміти суть питання

Останнє завдання матиме питання із варіантами відповіді. У тексті цей варіант може звучати по-іншому. Тому важливо із питань зрозуміти суть тексту.

Далі робимо 2 способами:

  1. Ключові слова:

Н-д: Уривок завдання: She left Portland, Oregon, on July 24th, 2015, supported by International Institute of Peace through Tourism and with a few sponsors. Ми можемо побачити, що фраза відповідає варіанту - financial aid – supported by a few sponsors.

внево
внево

  1. Йти від зворотнього

Якщо ключові слова незрозумілі, то викреслюємо ті варіанти, які не мають сенсу. Далі залишиться правильний.

Також слід не боятись на екзамені повідомити про погану якість звуку під час пробного прослуховування. Таке буває.

Чи потрібно вам здавати англійську мову для вступу можна перевірити на znoclub.com.

Про інші три частини тесту – у наступних публікаціях на «Терені».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео