Соломія Шалай

Унікальний музей-скансен хочуть створити неподалік Тернополя

Створити музей-скансен на місці черняхівського могильника хочуть у Байковецькій громаді. Про облаштування такого краєзнавчого об’єкта у Чернелеві-Руському свого часу мріяв Ігор Ґерета. Символічно, що саме вчора, 25 вересня, у день народження видатного історика та археолога, його послідовники презентували своє бачення музею, який має всі шанси з’явитися неподалік Тернополя.

Копали льох і натрапили на кістки та горщики – саме так майже пів століття тому на Тернопільщині розпочалося масштабне дослідження поховань черняхівської культури. У селі Чернелів-Руський, що віднедавна є частиною Байковецької громади, понад 20 років над сенсаційною знахідкою працював видатний краянин Ігор Ґерета. Знайдені там артефакти стали відомими далеко за межами України, а сам могильник черняхівської культури є найдослідженішим.

– Починаючи з 1990-х років Ігор Петрович залишав неруханими поховання, які б мали стати частиною експозиції. Зараз там (на місці розкопок, – авт.) залишається близько 20 поховань, в тому числі два князівських, – розповів археолог та уродженець Чернелева-Руського Богдан Строцень. – Не знаю, де ще таке зробили: розкопали поховання, а над ним збудували музей. Це буде дуже унікальна і дуже приваблива річ.

Доля задуму була непростою: з року в рік будівництво музею переносили з однієї програми по збереженню пам’яток в іншу через відсутність фінансування. Лише з 2014 року справа зрушила з мертвої точки. Виділені державою кошти витратили на створення проєкту.

В експозиції музею планують розмістити всі знахідки, які вдалося тут відшукати. Кілька десятків артефактів виставлені у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Ще близько 2 тисяч експонатів перебувають у фондах музею та чекають свого часу.

Туристичний потенціал музею на території черняхівського могильника вбачають і в Байковецькій ОТГ.

– В основі стратегії розвитку громади є розвиток туристичної галузі. Тому нас ця ідея зацікавила насамперед як туристичний об’єкт. Тоді й розпочався пошук грандів, можливостей для того, щоб реалізувати цей задум, – зазначив заступник Байковецького сільського голови Віктор Пулька.

Проєкт «Створення музею-скансену черняхівської культури. Перші кроки» ОТГ подала на конкурс «Малі міста – великі враження», який проводить Міністерство культури України. Ідею підтримали і взялися реалізовувати. Першими кроками в популяризації черняхівської культури на теренах Тернопілля буде міжнародний форум археологів, який розпочнеться 9 жовтня. В рамках заходу планують презентувати і макет майбутнього музею.

[caption id=«attachment_247448» align=«aligncenter» width=«1024»] Фото Віктора Пульки[/caption]

– Це має бути не просто музей, де зайшов, подивився експонати, послухав екскурсію і пішов. А щоб з допомогою тих експонатів, різних технічних засобів і працівників ти поринув в дух того суспільства. Своєрідна мандрівка в часі, – вважає Богдан Строцень. – Минувся той час, коли музей чекає, поки прийдуть відвідувачі. Зараз багато музеїв самі йдуть до відвідувачів, запрошують їх.

Щоб популяризувати історію рідного краю, Тернопільська кінокомісія розпочала роботу над документальною стрічкою «Музей-скансен черняхівської культури». Презентувати її планують вже цієї осені. Фрагментом відзнятого відео поділилися його творці.

Фото авторки та з відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео