Леся Іванюк презентуватиме тернополянам «Зашморги»

72819261_3668327416526225_3634602678237003776_n

Книгарня «Є» та «Видавництво 21» запрошують на презентацію книжки Лесі Івасюк «Зашморги», яка відбудеться 22 жовтня. Початок – о 19:00. Модеруватиме Юрій Матевощук.

«Зашморги» – це історико-інтелектуальний трилер. Дві його головні героїні, журналістка Ореста та остарбайтерка Марія, – жінки різних поколінь, різних історичних епох, яких об’єднали Україна, Відень і таємниця.

Ореста отримує завдання від австрійського актора: знайти інформацію про Марію – першу дружину його батька. Ці пошуки охоплюють кілька часових пластів і життя кількох поколінь в Австрії та Україні. Крок за кроком Ореста розплутує клубок таємниць і віднаходить людей, про існування яких не запідозрювала ні вона, ні замовник. Журналістка зіштовхує два різні світи: традиційно австрійський, з його специфічним укладом, та український, її рідний. У цьому романі всі герої мають свої історії та трагедії, але спільне одне: вони, нарешті, з цікавістю й острахом відкривають для себе одне одного.

Описані події відбуваються у Відні та в українських Карпатах у 2013–2015 та 1943–1946 роках. Леся Івасюк актуалізує не лише українську, а й загалом європейську колективну історичну пам’ять, звертаючись до боротьби членів ОУН у перші післявоєнні роки, до їхньої діяльності в Австрії, до продовження війни між ОУН та НКВД не лише після війни, а й за межами України, до злочинної діяльності представників радянської системи у повоєнній Австрії, демонструє механізм метастазування тієї системи у тілі Європи. І звісно,письменниця акцентує на людських долях, показуючи їхню підпорядкованість історико-політичним подіям, а також те, що від своєї історії зазвичай не втекти, а давні, майже забуті події відлунюють у долях людей за багато років та поколінь. Роман демонструє також те, що не можливо вповні збагнути актуальні історико-політичні обставини без аналізу давніших у часі подій.

Адреса Книгарні «Є»: м. Тернопіль вул. Валова, 5-9. Тел.: (0352) 25-44-59. Вхід вільний.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео