Віра Олександрович

Перспективи: грошей Тернополю у 2020 році бракуватиме катастрофічно (фото)

Сесія

Відразу кілька політичних звернень планують зробити депутати під час сесії Тернопільської міської ради у п’ятницю, 25 жовтня.

Зокрема, «Терен» уже писав про проект рішення, поданий новопризначеним начальником міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василем Даньчаком, а також – документ, який запропонувала депутатам розглянути головна освітянка Тернополя Ольга Похиляк.

Однак це – не все, бо вже 21 жовтня на сайті мерії оприлюднили проект рішення «Про звернення депутатів Тернопільської міської територіальної громади до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України». Його авторка – начальниця фінансового управління міської ради Надія Кучер. Вона стурбована проблемними питаннями бюджету Тернополя (громади) на 2020 рік. Саме тому і проситиме політиків відправити лист до Києва.

Із повним текстом звернення можна ознайомитися ТУТ. Цитуємо головне:

«…дохідна частина місцевих бюджетів 2020 року, як випливає із законопроектів, базуватиметься на незмінному податковому законодавстві. Ріст певних податків і зборів неможливо забезпечити лише за рахунок зростання мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму громадян, тобто соціальних нормативів, до яких прив`язані їхні ставки, а також - процесам росту економіки, детінізації зарплати, зростання рівня оплати праці тощо. Разом із тим, законопроекти містять деякі норми, що спричинятимуть втрати ресурсів місцевих бюджетів без відповідного компенсаторного механізму…».

Надія Кучер переконує, що із 2020-го до місцевих бюджетів не зараховуватимуть частку (13,44%) акцизу із виробленого і ввезеного в Україну палива, що запровадили як компенсацію за відмінений роздрібний акциз з реалізації пального. Це, на її думку, призведе до втрат доходів бюджету Тернопільської МТГ у 66 млн грн/рік.

Окрім того, «…однією із важливих проблем бюджету Тернопільської МТГ 2020 року є незабезпеченість галузі охорони здоров`я у програмі медичних державних гарантій. Так, на I квартал 2020 року громаді доведена медична субвенція в сумі 43,5 млн грн. Сума субвенції повинна забезпечити виплату зарплати працівникам медичної галузі, поточне утримання установ і виконання Програм на лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет, на лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізом та виплату щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям. Місячний фонд оплати праці працівників медичної галузі із врахуванням росту зарплати на 13,2% складатиме – 17 млн грн., тобто потреба в коштах лише на оплату праці в І-му кварталі 2020-го становитиме 51 млн грн». І це – далеко не все, на що нарікають у Тернополі. Саме тому вирішили оформити звернення і чекати реакцію з Києва.

Прийняти цей документ планують на 39-й сесії Тернопільської міської ради. Там мають розглянути чимало цікавих питань (читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео