Оксана Бучко

Як тернополяни можуть притягти до відповідальності власників тварин?

780-x-216-баннер-ЯМП-на-сайт-МЮ

Досить часто на вулицях міста, в парках можна побачити, як власники тварин вигулюють своїх домашніх улюбленців без намордників або взагалі без повідка. Це створює суттєву небезпеку для оточуючих. Саме через це останні можуть зіткнутися з потенційною небезпекою нападу собаки та отримати відповідні травми. Як правильно діяти у такому випадку, пояснюють у Тернопільському центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Одразу після нападу собаки потрібно звернутися до закладу охорони здоров’я. Адже необхідно отримати не лише медичну допомогу, а й отримати довідку, в якій буде зазначено факт нападу тварини.

Також потерпілому потрібно буде звернутися в органи поліції та заявити про ситуацію, що склалася. Це можна зробити за допомогою письмового звернення або телефонного дзвінка. Зверніть увагу, що поліцейський повинен скласти протокол про адміністративне правопорушення, що в подальшому буде підставою для звернення до суду. Може бути, що слідчий винесе постанову про призначення експертизи ступеня тяжкості тілесних ушкоджень. Такий ступень тяжкості встановлюється судово-медичним експертом шляхом проведення обстеження, в результаті якого складається висновок, в якому обов’язково зазначається: характер ушкоджень, їхня локалізація, вид знаряддя чи засобу, якими могли бути спричинені ушкодження, механізм виникнення ушкодження, давність спричинення ушкоджень і ступінь тяжкості.

Власників тварин можуть притягнути до адміністративної, кримінальної та цивільної відповідальності. Беручи до уваги, що собаки є об’єктом права власності, тому власники мають нести за них відповідальність. Так, у випадку порушення правил, якими забороняється вигул собак без повідків, намордників і в невстановлених для вигулу місцях власники будуть нести адміністративну відповідальність,  яка може бути у вигляді штрафу або конфіскації тварини, у випадках заподіяння нею шкоди здоров’ю чи майну людей.

Найскладнішим етапом у розв’язанні такої справи  є доказ факту, що власником собаки є відповідна особа. Підтвердити такий факт можна в органі, що здійснює реєстрацію тварин. Якщо ж власник не зареєстрував свою тварину, належними доказами будуть покази свідків або відповідні фото- відеоматеріали. Для відшкодування завданих збитків, обґрунтованими доказами можуть бути рахунки і чеки з аптек у разі придбання ліків, і рахунки з медичних закладів, у разі надання платних медичних послуг. При відшкодуванні моральної шкоди потерпілому необхідно подати докази, що підтверджують моральне страждання потерпілого, його матеріальний стан та порушення нормальних умов життя.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео